Cum a fost luat la mișto Ceaușescu de Salvador Dali. Mesajul batjocoritor primit de dictator de la pictorul spaniol

11 septembrie 2024 5:50   Fapt divers
Ultima actualizare:

Nicolae Ceaușescu, fostul lider al României comuniste, cunoscut pentru cultul personalității și ambițiile sale de putere, a fost ridiculizat în mod subtil de artistul suprarealist Salvador Dalí.

Când a avut loc acest episod badjocoritor

Episodul a avut loc în contextul ceremoniei din 28 martie 1974, când Ceaușescu s-a autoproclamat președinte al Republicii Socialiste România, o funcție creată special pentru el. Cu această ocazie, dictatorului i s-a oferit un sceptru prezidențial, un gest care amintea de regii României, deși Ceaușescu se opunea vehement monarhiei.

Vestea despre sceptrul prezidențial l-a amuzat pe Salvador Dalí, renumit pentru umorul său ironic și excentric. Artistul i-a scris o scrisoare batjocoritoare lui Ceaușescu, în care a apreciat „inițiativa istorică” a dictatorului de a introduce un astfel de simbol.

Mesajul în care Dali l-a luat peste picior pe Ceaușescu

Excelenței Sale Nicolae Ceaușescu, Am apreciat profund inițiativa dumneavoastră istorică de a institui sceptrul prezidențial. Cu respect, Salvador Dalí”, a scris artistul în misiva sa.

Ironia fină a lui Dalí nu a fost percepută de oficialii comuniști, care, din dorința de a arăta suportul internațional, au publicat scrisoarea în ziarul de stat a doua zi. Gestul artistului spaniol a expus, în mod subtil, absurditatea ambițiilor de putere ale lui Ceaușescu, ridiculizându-l pe scena internațională.

Ceaușescu, însă, nu a realizat semnificația ridicolului și a continuat să își consolideze puterea. Sceptrul pe care îl purta la evenimente oficiale devenise un simbol al autorității sale supreme, întruchipând visul său de a conduce România cu o mână de fier, similar unui rege. Acest episod cu Dalí rămâne o amintire ironică a tendințelor autoritare și megalomane ale lui Nicolae Ceaușescu.

Lucruri mai puțin știute despre dictator

- Născut într-o familie numeroasă și săracă din Scornicești, Nicolae Ceaușescu a terminat doar primele patru clase și, la vârsta de 11 ani, s-a mutat la București, unde a început să lucreze ca ucenic de cizmar.

- Membru activ al mișcării comuniste, Ceaușescu a fost arestat de cinci ori pentru activități comuniste și anti-fasciste înainte de preluarea puterii. În închisoare, a devenit protejatul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

- În 1968, Ceaușescu a refuzat participarea României la invazia Pactului de la Varșovia în Cehoslovacia, fapt ce a atras simpatia liderilor vestici. Aceștia, printre care Richard Nixon și Charles de Gaulle, l-au vizitat ulterior.

Ceaușescu a fost primit cu fast de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, fiind singurul român care a avut onoarea de a se plimba cu caleașca regală alături de monarh.

Mai multe