Cum a fost ultima zi din viața lui Carol al II-lea. Care au fost ultimele sale cuvinte

19 septembrie 2024 7:17   Fapt divers

Carol al II-lea, fostul rege al României, a murit brusc pe 4 aprilie 1953, în reședința sa din Estoril, Portugalia. Ultima zi din viața fostului suveran a fost marcată de un eveniment neașteptat, așa cum a descris Elena Lupescu, partenera sa de viață. Detaliile acestei zile tragice au fost relatate cu emoție în „Memoriile” sale, oferind o imagine clară a ultimelor momente ale regelui și a relației sale complexe cu familia sa.

Ultima zi din viața lui Carol al II-lea

În dimineața zilei de 4 aprilie 1953, Carol al II-lea și Elena Lupescu au avut o zi obișnuită. După ce au luat masa, Carol a mâncat languste și fructe de mare, iar cei doi s-au întors acasă pentru a petrece timp împreună. Elena Lupescu descrie cum, după ce s-au întors din oraș, Carol a început să se simtă rău. În timp ce ascultau muzică, fostul suveran a suferit o durere bruscă în piept și s-a așezat pe un fotoliu, ghemuit și strângându-și partea stângă a pieptului.

Am auzit un strigăt de durere. L-am văzut pe Carol ghemuit pe un fotoliu, strângându-și cu brațul partea stângă a pieptului. N-am știut ce să fac, de disperare, înlemnisem. Carol se uita neputincios la mine și mi-a șoptit calm: <Cheamă un doctor!>”, își amintește Elena Lupescu, citată de Adevărul.

Intervenția doctorului și ultimele clipe

Când doctorul a sosit, a început să o consulte pe Elena Lupescu, care era în stare de panică. La îndemnul lui Carol, doctorul s-a concentrat asupra Duduiei, iar în timp ce ea era examinată, Carol a suferit un alt atac de durere. În acel moment, Carol al II-lea s-a prăbușit și a murit. Elena Lupescu a descris cum l-a găsit pe fostul rege prăbușit în fotoliu, cu ochii larg deschiși, lipsiți de strălucirea vieții.

Când doctorul a sosit, durerea din piept și din brațul stâng îi trecuse. Eu, însă, tremuram. Carol i-a spus zâmbind doctorului: <Vezi ce are Duduia, s-a speriat rău!>. În timp ce doctorul mă consulta pe mine, am auzit iarăși un strigăt de durere. Carol își dăduse duhul. Zăcea prăbușit în fotoliu, cu ochii larg deschiși, minunații lui ochi albaștri, acum fără strălucirea vieții”, a povestit Elena Lupescu.

Unde a avut loc înmormântarea lui Carol al II-lea

Înmormântarea lui Carol al II-lea a avut loc la Pantheonul Casei de Braganza din Mănăstirea São Vicente de Fora din Lisabona. Fiul său, Regele Mihai I, nu a participat nici la înmormântare, nici nu a venit să-și vadă tatăl pe patul de moarte. Elena Lupescu a exprimat amărăciunea sa față de absența fiului, care a fost descris în mod critic în memoriile sale.

Mihăiță n-a venit să-și vadă pentru ultima dată tatăl, nici la înmormântare n-a participat. Din întreaga familie regală, doar Prințul Nicolae a participat. Dar tot neîmpăcat cu fratele său mai mare era. Nu mi-a spus nicio vorbă de compasiune, dar printre dinți mi-a clarificat: <Nu mă împac cu Carol nici după moarte, dar sunt dator să vin la înmormântarea sa. L-am urât dintotdeauna, dar a fost fratele meu și regele meu>.

Moartea Elenei Lupescu

După moartea lui Carol al II-lea, Elena Lupescu a fost profund afectată. A spus că nu poate trăi fără el și a făcut o ultimă scenă la înmormântare, strigând că vrea să moară și să fie îngropată alături de el. Elena Lupescu a trăit încă 24 de ani după moartea lui Carol, murind pe 28 iunie 1977. A fost îngropată alături de Carol al II-lea în Pantheonul Regal din Lisabona. În 2003, sicriile lor au fost aduse în țară, Carol al II-lea fiind înmormântat la Mănăstirea Curtea de Argeș, iar Elena Lupescu într-o bisericuță de lemn din apropiere.

Relațiile lui Carol al II-lea cu fiii săi nu au fost niciodată apropiate. Cu Carol Mircea Lambrino, fiul său din prima căsătorie, Carol nu a avut niciodată o relație strânsă. Regele Mihai I, fiul din a doua căsătorie, a avut o relație rece cu tatăl său, alimentată de conflictele și dezamăgirile familiale.

Mai multe