Cum miroseau strămoșii noștri? Igiena din trecut șochează constant oamenii din zilele noastre

3 septembrie 2023 12:15   Fapt divers

Igiena personală are o importanță uriașă în ziua de astăzi, pentru fiecare dintre noi. Spălatul pe dinți și dușul de dimineață și seară au devenit parte din rutina zilnică a fiecăruia, iar în afară de unele cazuri extreme, nici nu ne putem închipui cum am putea sări peste ele. Ei bine, se pare că în trecut, pentru strămoșii noștri lucrurile stăteau cu totul diferit.

Probabil că nu este nicio exagerare să spunem că igiena personală este crucială, pentru fiecare dintre noi. Din fericire, trăim în vremuri în care spălatul pe dinți și dușul dimineața și seara au devenit parte din rutina noastră zilnică, iar vasta majoritate dintre noi nici nu ne putem imagina cum am putea sări peste acestea.

Însă, având în vedere cât de importantă este igiena personală pentru lumea modernă, putem uita că în trecut, cu secole în urmă, lucrurile nu stăteau deloc atât de bine. Potrivit informațiilor oferite de către cei de la atlas-geografic.net, progresele făcute în privința igienei personale sunt un alt motiv pentru care ar trebui să fim recunoscători că trăim în această epocă a umanității și nu cu doar câteva secole în urmă.

Igiena personală era extrem de deficitară în trecut

În primul rând, cel puțin în Europa secolelor trecute, oamenii se spălau destul de rar. Chiar existau unele credințe populare care spuneau că scăldatul prea des aduce boli, iar mulți oameni purtau haine chiar și în momentele în care intrau în râuri sau lacuri, pentru a se răcori. După cum ne putem imagina, acest lucru a condus la orașe care miroseau extrem de urât. Instalațiile sanitare moderne nu au apărut decât prin anii 1950, iar igiena deficitară din orașele europene a dus la răspândirea atât de rapidă a Ciumei Bubonice.

De asemenea, după cum poate ne și imaginăm, pasta de dinți nu exista, iar în afară de cei mai bogați nobili, practic nimeni nu se spăla pe dinți vreodată. Acest lucru ducea, evident, la serioase probleme dentare.

Iar un alt fapt extrem de interesant este acela că parfumurile erau folosite pentru a masca mirosurile urâte. Acestea au apărut prin secolul XIV, iar cum oamenii nu se spălau decât rar, utilizau parfumuri pentru a masca mirosurile neplăcute ale corpului.

Mai multe