Ce este dentofobia? Mulți români suferă de așa ceva, dar nu-și dau seama
Niciodată nu este plăcut să te confrunți cu o fobie, însă, în unele cazuri, măcar putem avea consolarea că o bună parte din oameni împărtășesc aceste temeri. Fobiile comune, precum frica de păianjeni, ori de întuneric, sunt destul de bine cunoscute și ușor de evitat. Însă, mai există o fobie extrem de comună, care ne poate pune în pericol sănătatea într-un mod destul de grav: frica de dentist.
Dacă sunteți în situația de a vă număra printre oamenii care suferă de o fobie, adică o frică intensă, aproape paralizantă de un anumit lucru, atunci știți, cu siguranță, că nu este deloc un sentiment plăcut. Măcar, în unele situații există și o alinare, pentru cei care suferă de unele fobii. Putem vorbi despre unele fobii extrem de comune, iar faptul că știm că există atât de mulți oameni de-a lungul globului care se confruntă cu exact aceeași problemă ne poate oferi o mică alinare. Aici vorbim, evident, despre fobii precum frica de păianjeni, sau întuneric. Însă, ce facem atunci când ne este frică de dentist?
Potrivit informațiilor oferite de către cei de la adevarul.ro, frica de dentist se numește dentofobie, iar, după cum ne putem imagina, ea ne poate crea o mulțime de probleme de sănătate. Această anxietate și panică provocată de dentist poate avea diferite cauze, precum o experiență negativă din trecut, sau chiar și povești de groază auzite de la prieteni. Iar în cazurile în care trebuie să mergem la dentist iar dentofobia ne împiedică, putem suferi consecințe extrem de negative.
Dentofobia, frica care poate provoca probleme grave de sănătate
Din fericire, există câteva metode pe care specialiștii ni le recomandă, pentru a scăpa de problemele cauzate de dentofobie. Prima este și cea mai drastică: vizite dese la dentist. Odată ce începem să ne obișnuim cu dentistul, creierul nostru va înțelege că fobia noastră este irațională, așa că teama provocată de dentist va începe să dispară.
Alte metode la care putem apela sunt diferitele medicamente pentru anxietate, tehnici de relaxare (cum ar fi respiratul adânc și meditația), sau terapia prin expunere.