Cum putem fi mai fericiți. Sfaturile de aur oferite de un cunoscut psihoterapeut

22 noiembrie 2023 21:00   Fapt divers

Este un lucru pe care ni-l dorim cu toții, însă adesea avem probleme în a-l înțelege cu adevărat. Psihoterapeutul Ramona Pantea a vorbit pe larg despre ce este, de fapt, fericirea, iar, în plus, ne oferă și unele sugestii pentru a fi mai fericiți!

Potrivit celor de la adevarul.ro, pishoterapetulul Ramona Pantea ne spune că deși fericirea ne preocupă atât de mult, gândurile și temerile pe care le avem în legătură cu viitorul nostru sunt, adesea, convingeri distorsionate.

„În România, a apărut în anul 2017, primul Tratat de Psihologie Pozitivă, care își propune să sintetizeze  volumul impresionant de cunoștințe privind viața împlinită și factorii ce permit atingerea  acesteia, tratatul fiind organizat în jurul celor trei teme de interes major pentru psihologia pozitivă: trăirile pozitive, trăsăturile individuale pozitive și instituțiile care permit dezvoltarea lor”, spune Ramona Pantea, care și recomandă această carte tuturor.

Psihoterapeutul ne mai spune că mulți filosofi s-au concentrat adesea asupra suferințelor, în raport cu studierea fericirii. Ea ne mai spune că este comun pentru oameni să se concentreze asupra lipsurilor și a eșecurilor și astfel să facă previziuni sumbre despre viitorul lor.

Pishoterapeutul ne oferă 13 informații utile pentru a fi mai fericiți

1.     Starea subietivă de bine nu fluctuează prea mult în funcție de evenimentele din jurul nostru. Mai precis, unele studii au arătat că cei care au câștigat la loto nu erau mai fericiți decât cei care nu au câștigat.

2.     Studiile au arătat că factori precum sexul, vârsta și venitul pot influența starea de bine, dar impactul lor este mai redus decât am crede.

3.     Fericirea este legată de autorealizare. Cei care au nevoile de bază satisfăcute, nu au probleme emoționale și au un set de valori sunt mai fericiți.

4.     Fericirea poate fi evaluată, existând diverse scale care măsoară satisfacția pe care o avem față de viața noastră.

5.     Gândirea în care predomină convingerile iraționale ete un factor de risc. Printre consecințele lui se numără emoții precum furia, rușinea, ori depresia.

6.     Perseverența pe care o avem în încercarea de a ne atinge scopurile este esențială pentru a dezvolta o dorință de a fi fericit.

7.     Trebuie să ne fixăm scopurile în funcție de abilități

8.     Trebuie să avem scopuri care ne pot oferi stabilitate emoțională

9.     Optimismul este crucial pentru o perspectivă mai bună asupra vieții

10.  Altruismul, generozitatea și asertivitatea ne vor face să dorim să fim mai sociali

11.  Nu trebuie să lăsăm reacțiile și opiniile altora să ne influențeze fericirea

12.  Un nivel „optim” de fericire poate varia de la o persoană la alta

13.  Este posibil ca reușitele să nu ne aducă fericirea, deoarece ne acomodăm cu ele

Mai multe