Filosoful grec Chrysippus, singurul om despre care se spune că ar fi murit de râs din cauza propriei glume

Este posibil oare să mori de râs? Așa se pare. Cel puțin ăsta este cazul filosofului Chrysippus din Soli, devenit al treilea șef al școlii Cleanthes, al doilea fondator al stoicismului, excelând în logică, etică, fizică și în teoria cunoașterii. Având o personalitate arogantă, după cum îl descrie Diogene Laertius în „Despre vieţile şi doctrinele filosofilor”, se spune că Chrysippus este singurul om care este posibil să fi murit din cauza propriei glume.

Chrysippus, singurul om care ar fi murit de râs din cauza propriei glume / Foto: Arhiva Click!
Chrysippus, singurul om care ar fi murit de râs din cauza propriei glume / Foto: Arhiva Click!

Chrysippus din Soli a fost un filosof grec de origine din Soli. A fost al doilea fondator al stoicismului, excelând în logică, etică, fizică și în teoria cunoașterii și a devenit al treilea șef al școlii Cleanthes. Pentru a înțelege mai bine funcționarea Universului, Chrysippus a creat un sistem original numindu-se „logica propozițiilor” și a căutat un rol pentru libertatea personală în gândire și acțiune. Acesta a introdus interrelațiile dintre termenii „Socrate” și „om”, spunând „toți oamenii sunt muritori. Socrate este un om. Deci Socrate este muritor”.

A rămas cunoscut ca omul care a murit din cauza propriei glume

A scris peste 700 de opere dar, din păcate, niciuna nu a supraviețuit. Ne este cunoscut doar din fragmentele care se găsesc în operele scriitorilor care i-au urmat. Printre cele mai importante lucruri pe care filosoful le-a făcut în timpul vieții, acesta a inițiat succesul stoicismului ca una dintre mișcările filosofice cele mai influente în limba greacă și romană din lume.

De asemenea, a rămas cunoscut ca omul care a murit de râs din cauza propriei glume. Conform lui Diogene Laertius, filosoful Chrysippus a murit la vârsta de 73 de ani, în jurul anului 230 Î.Hr., din cauza unei crize de râs provocate de un măgar.

Mai exact, ar fi văzut animalul mâncând smochine şi ar fi strigat: „Acum daţi-i măgarului nişte vin adevărat ca să «spele» smochinele!”, iar apoi ar fi râs atât de tare, încât s-ar fi prăbuşit la pământ și ar fi început să aibă convulsii. Este singurul om care este posibil să fi murit din cauza propriei glume, relatează Historia.ro. Și totuși, există și o altă posibilă cauză a decesului, iar asta ar fi datorată vinului nediluat

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
1 florin piersic png png
image
image
image
image
image
image
rosii  jpg
geto daci jpg
semnare jpg
jais flight shutterstock jpg
Biserica Greaca Braila  jpg
harold terens afp jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net