Cum să păstrezi verdețurile proaspete mai mult timp. Iată câteva trucuri care îți vor ușura viața

22 iunie 2023 12:22   Fapt divers

Ce gust ar avea ciorba fără pătrunjel sau leuștean? Dar mâncarea de mazăre fără mărar sau pastele fără busuioc? În orice bucătărie ar trebui să fie nelipsite verdețurile. Dar, probabil știi că acestea se usucă destul de repede, așa că, ar trebui să știi și cum le menții proaspete.

Verdețurile sunt plante cu frunze verzi și aromatice, folosite în bucătărie pentru a adăuga savoare și prospețime mâncărurilor. Iar, pentru a le păstra cât mai mult proaspete și a le menține savoarea și nutrienții cât mai mult timp, depozitarea corespunzătoare joacă un rol crucial. Astfel, iată mici trucuri care te vor ajuta.

Unde să ții verdețurile

1. Frigider. După ce le-ai spălat și le-ai uscat bine, le poți înfășura într-un prosop de hârtie sau într-un șervețel umed, pentru a păstra umiditatea, le pui într-o pungă de plastic perforată sau într-un recipient sigilat și le depozitezi în partea de jos a frigiderului, în zona destinată lor. Evită depozitarea lor în apropierea fructelor care emană etilenă.

2. Apă rece. Pune tulpinile verdețurile într-un pahar sau într-un recipient cu apă, ca și cum ar fi un buchet de flori, și acoperă-le cu un sac de plastic sau un capac pentru a crea un mediu umed, asta le va ajuta la menținerea prospețimii și hidratării frunzelor. În fiecare zi, sau la fiecare două zile, pentru a preveni înmulțirea bacteriilor, este indicat să schimbi apa.

3. Congelator. Pentru a păstra verdețurile o perioadă mai lungă de timp, soluția ar fi metoda de congelare. Speli și usuci bine verdețurile, le tai bucăți sau le lași întregi, le închizi ermetic, într-un recipient rezistent, la congelare, sau în pungi de plastic etanșe și le pui în congelator. Astfel, ele își vor păstra mai bine aroma și nutrienții comparativ cu uscarea sau conservarea termică.

4. Cultivarea în ghivece. O altă opțiune este să cultivi verdețurile în ghivece în propria ta bucătărie, în așa fel, ai mereu acces la ele proaspete. Această metodă este ideală pentru ierburi precum pătrunjelul, mărarul, busuiocul sau menta, însă, asigură-te că au suficientă lumină, apă și aer, și îngrijește-le corespunzător.

Trucuri prin care poți păstra verdețurile proaspete

1. Hârtia de aluminiu. După ce ai spălat și ai uscat verdețurile, înfășoară-le într-un strat subțire de hârtie de aluminiu, pentru a ajuta la protejarea lor de umiditatea excesivă și de pierderea nutrienților.

2. Borcane cu apă. O altă metodă ar fi plasarea tulpinilor verdețurilor într-un borcan cu apă, asemenea unui buchet de flori, după care acoperi partea superioară a ierburilor cu un săculeț de plastic sau o pungă perforată pentru a menține umiditatea și prospețimea frunzelor.

3. Aspirină sau zahăr. Adaugă o pastilă de aspirină sau o linguriță de zahăr în apa în care pui verdețurile. Aceste ingrediente ajută la menținerea prospețimii și prelungesc durata de viață a verdețurilor.

4. Recipiente cu capac. Poți folosi un recipient obișnuit de sticlă sau plastic în care să pui verdețurile și să-l închizi ermetic cu un capac. Această metodă va crea un mediu sigilat care împiedică aerul să intre și să degradeze verdețurile.

5. Congelarea în cuburi de gheață. Poți taia verdețurile în bucăți mici, le pui în forme de cuburi de gheață, adaugi apă și le congelezi. 

6. Pungi de hârtie perforate. Pungile de hârtie permit circulația aerului și absorbb excesul de umiditate. După spălare și uscare, pur și simplu pui verdețurile în pungi de hârtie perforate, potrivit ProTV.ro.

Mai multe