Spanacul și urzicile: beneficiile superalimentelor la îndemâna tuturor

Ultima actualizare:

Acum este perioada celor mai felurite verdeţuri, care de care mai lăudate pentru calităţile lor nutritive. Spanacul și urzicile sunt două dintre acestea și ar trebui să le incluzi în dieta ta zilnică pentru a te păstra sănătos.

Spanacul este una dintre verdețurile cu multe beneficii pentru organism. Foto: Shutterstock.
Spanacul este una dintre verdețurile cu multe beneficii pentru organism. Foto: Shutterstock.

Beneficiile consumului de spanac și urzici pentru sănătatea noastră

Spanacul   
Iartă de ce este atât de bun pentru orgsnism spanacul. Acesta previne bolile infecțioase și îmbătrânirea. De asemenea, are foarte puține calorii și grăsimi. 100 de grame de frunze crude echivalează cu doar 23 de calorii. În plus, spanacul are un mare procent de fibre dietetice, de aceea este recomandat a fi consumat. Ajută la păstrarea nivelului optim de colesterol, dar este util și în dietele de slăbire.

Pe de altă parte, 100 grame de spanac proaspăt conține aproximativ 25 % din necesarul de fier al corpului. Fierul ajută la producerea de celule roșii. Este bine de știut și faptul că, frunzele proaspete de spanac sunt o sursă bogată a unor vitamine antioxidante precum vitaminele A și C, dar si a unor antioxidanți polifenolici flavonoizi precum luteina, zeaxantinul și beta carotenul.

Consumul de legume și fructe bogate în vitamina A și flavonoizi protejează plămânii. Totodată, 100 de grame de spanac pune la dispoziție 402 % din vitamina K necesară zilnic. Vitamina K are un rol vital în întărirea oaselor, dar este și un factor de stabilizare a pacienților suferinzi de boala Alzheimer.

Frunzele verzi ale spanacului conțin si un procent generos de vitamine B complex , precum B6 (pirodixina) , B1 (tiamina), riboflavina, folați, niacina. 100 de grame de spanac proaspăt conține și 47% din necesarul zilnic de vitamina C, un puternic antioxidant. Frunzele de spanac conțin și multe minerale precum potasiul , manganul, magneziul, cuprul si zincul. Potasiul ajută la controlul pulsului și a tensiunii sanguine. Cuprul este necesar în producerea de celule roșii, iar zincul reglează creșterea și dezvoltarea organismului, generarea de spermă, digestia și sinteza acidului nucleic.

În plus, consumul regulat de spanac previne apariția osteoporozei și bolile cardiovasculare, dar și cancerul de prostată.

Urzicile

Frunzele și chiar și rădăcina urzicii conțin o mulțime de nutrienți, precum: vitaminele A, C, K și câteva vitamine B și minerale precum calciu, fier, magneziu, fosor, potasiu și sodiu. Urzicile mai conțin acid linoleic, acid oleic, acid palmitic, toți aminoacizii necesari organismului, kaempferolul (cunoscut și sub numele de robigenină), acid cafeic, quercetină, beta caroten, luteină și luteoxantina.

Peste 50% dintre bărbații de peste 51 de ani au prostată mărită, denumită hiperplazie benignă de prostată (HBP), care poate duce la disconfort în timpul urinării. Câteva studii au sugerat că urzicile pot ajuta la tratarea HBP.  Alte studii au indicat faptul că urzicile sunt eficiente și pentru rinita alergic

Surprizele oferite de spanac și urzici pentru sănătatea ochilor, a inimii și a sistemului imunitar

Spanacul și urzicile sunt două dintre verdețurile care te ajută să-ți păstrezi sănătatea ochilor, a inimii și a sistemului imunitar. 

Spanacul conține zeaxantinul, un carotenoid dietetic important, este absorbit selectiv în pata galbenă a globului ocular, furnizându-i acestuia antioxidanți și funcții protectoare de filtrare a luminii, prevenind astfel apariția unei afecțiuni maculare a ochiului care se instalează mai ales către bătrânețe. 

Bolile de inimă nu trebuie tratate în glumă și merită să fiți precaut și să consumați alimente care ajută la diminuarea riscurilor.  Spanacul mai conține și luteină, ce previne ateroscleroza, precum și accidentele vasculare cerebrale și atacurile de cord. 

Și urzica a fost folosită în mod tradițional pentru tratarea tensiunii arteriale crescute, iar cercetările au demonstrat că această plantă poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale prin stimularea producției de oxid nitric, care acționează ca un vasodilatator. Vasodilatatoarele relaxează mușchii vaselor de sânge.

În plus, urzica are compuși care pot acționa ca blocante ale canalelor de calciu, care relaxează inima prin reducerea forței contracțiilor. De asemenea, ceaiul de urizcă scade nivelul tensiunii arteriale în timp ce crește apărarea antioxidantă a inimii. 

De asemenea, spanacul și urzicile ne ajută să ne păstrăm puternic sistemul imunitar. 

Modul în care acestea pot fi integrate în dieta zilnică

Așadar, aceste două verdețuri sunt extrem de bune pentru organism, ne ajută să ne păstrăm sănătoși. De aceea, este important să le integrăm în dieta zilnică. Acest lucru se poate face foarte ușor. Dimineața să consumați un suc făcut din spanac și urzici. 

Un suc proteic, vitaminizat și mineralizat, practic un tonic și un detoxifiant în același timp cu numeroase beneficii pentru sănătatea noastră: antioxidant, reglează nivelul glicemiei, reglează tensiunea arterială, aliat puternic împotriva stărilor de oboseală, anemiei, îmbunătățește digestia, antiinflamator, scade colesterolul, ajută la regenerarea ficatului, reduce inflamațiile din corp. Ai nevoie de 0,5 k de spanac, 0,5 k de uzici, 2 lămâi și 2 lingurițe de miere. 
Se spală urzicile și spanacul. Apoi, se scutură bine de surplusul de apă. Se curăță de coajă și lămâile și se taie în patru bucăți. Se începe stoarcerea legumelor și a lămâilor. Se recomandă să stoarceți amestecat urzicile și spanacul și, din când în când, adăugați câte o felie de lămâie. Sucul obținut se toarnă imediat într-un recipient de sticlă, se închide ermetic și se bagă la frigider pentru a evita oxidarea. 

Rețete delicioase cu spanac și urzici, ușor de preparat acasă

Mâncare cu spanac și urzici

O mâncărică delicioasă și ușor de preparat este cea cu spanac și urzici. Nu necesită multe ingrediente și se prepară în doar 15 minute.

Ingrediente: spanac, urzici, 2 ouă, 2 fire de ceapă verde, 4 căței de usturoi, 2 linguri de unt, sare și piper.

Iată cum se prepară: punem apă într-o oală, sare și lăsăm pe foc până începe să fiarbă. Curățăm spanacul și urzicile. Apoi le punem la fiert pentru un sfert de oră. Apoi, le scurtgem de apă și le tocăm. Topim untul într-o tigaie, adăugăm usturoiul și ceapa și le călim. Adăugăm sare și piper și mai lăsăm câteva minute pe foc.

Urzici cu spanac și orez

Ingrediente: 100 grame de orez, 250 gr de spanac, 300 gr de urzici, 1 ceapă, ulei, sare și piper.

Iată cum se prepară: Se pun la fiert 300-400 de ml de apă. Se toacă ceapa mărunt și se călește în puțin ulei. Când apa începe să fiarbă se adaugă ceapa călită și orezul și se lasă pe foc. Urzicile și spanacul se toacă mărunt, iar când orezul este aproape fiert se adaugă și verdețurile. Punem sare și piper și mai lăsăm zece minute.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
supa jpg
masca ten jpg
image png
Trei zodii au probleme de sănătate în luna februarie, sursă foto: Pixabay
horoscop jpeg
Cum să menții aerul curat în bucătărie  Sfaturi și soluții eficiente jpg
IMG 3157 PNG
chef scarlatescu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net