De ce dau câinii din coadă, de fapt. Cum îți dai seama dacă animalul tău de companie este trist, fericit sau nervos

10 mai 2024 18:22   Fapt divers

Multe persoane care au animale de companie știu că atunci când câinii dau din coadă este un semn bun şi că indică de cele mai multe ori faptul că sunt bucuroşi, că-i acceptă pe cei cu care interacţionează. Însă, există mai multe explicații pentru acest obicei. Ce spun experții.

Cel mai cunoscut „semn” de bucurie al câinilor este datul din coadă. Medicii veterinari spun că de cele mai multe ori datul din coadă este un semn de bucurie şi emoţie pozitivă, însă asociat cu alte comportamente, precum lătratul, se poate transforma într-un semnal de alarmă. De asemenea, s-au descoperit dovezi care sugerează că, de fapt, câinii agresivi dau mai frecvent din coadă decât cei docili.

Alte studii au arătat că dau din coadă atunci când li se arată diverse obiecte, cum ar fi un evantai sau o pungă de plastic. Autorii unui studiu nu au putut trage nicio concluzie clară, astfel că au propus mai multe ipoteze, dintre care niciuna nu a fost testată.

Prima este cunoscută sub numele de „sindromului de domesticire”, adică mișcarea din coadă ar fi un rezultat neintenționat al procesului de dresare. Pentru a susține această idee, cercetătorii au făcut referire la un studiu realizat pe vulpi argintii, care au fost crescute pentru a deveni tot mai blânde și docile timp de 40 de generații.

„Deși comportamentul nu a fost selectat direct, vulpile îmblânzite au arătat comportament asemănător cu al câinilor, deși aveau cozi mai stufoaseAcest lucru ar putea fi datorat unei legături genetice între selecția pentru blândețe și anatomia cozii”, au spus aceștia, relatează iflscience.com.

Ce spune câinele tău atunci când dă din coadă?

A două teorie, ceva mai fantezistă, este că, de fapt, oamenii, în decursul proceselor de selecție, au ales întotdeauna exemplarele care dădeau mai mult din coadă. De asemenea, coada unui câine poate dezvălui mult mai multe emoții, astfel că, poziția și viteza sunt semne care arată clar ce simte patrupedul.

Experţii mai susţin că o coadă ţinută mai sus ca de obicei indică interes, bucurie, iar o coadă ţinută vertical este un semn de agresiune:

  • Agitat - Câinele va fi în alertă maximă și va sta cu urechile și coada ridicată.
  • Negociere - Când un câine încetează brusc să dea din coadă și îngheață, poate însemna că vrea să deturneze o amenințare fără a fi agresiv.
  • Agresiune - Dacă animalul își mișcă coada dintr-o poziție neutră, într-una verticală sau se arcuiește pe spate, coada devenind mai stufoasă, aceasta reprezintă amenințare. Trebuie să rețineți că un câine poate mușca și dacă dă din coadă.
  • Supunere - Când coada unui câine se mișcă dintr-o poziție neutră într-una inferioară, câinele este supus și nu este o amenințare. Dacă coada este dusă între picioarele din spate, câinele este speriat.
  • Curiozitate - Când un câine este curios de ceva, își va ține coada drept în poziție orizontală.
  • Fericire - Când un câine este fericit, coada lui este neutră sau ușor ridicată și se va clătina sănătos. Cu cât dă mai repede din coadă, cu atât este mai entuziasmat. Uneori, coada unui câine se poate mișca atât de repede încât pare să vibreze.
  • Insecuritate - Un câine care vrea să cunoască o persoană nouă sau un alt câine poate să dea ușor din coadă pentru a indica faptul că este nesigur.
  • Prietenie - Un câine care este foarte prietenos mișcă din coadă foarte liber și chiar poate să-și miște șoldurile în același timp.
Mai multe