Cât de inteligenți sunt, de fapt, câinii. Pot înțelege mai mult decât niște simple comenzi, potrivit unui nou studiu

Câinele este cel mai loial prieten al omului. Indiferent de rasa pe care o are, de mărime și aspect, câinele este cel mai iubit animal de companie din istoria omenirii. Și totuși, te-ai întrebat vreodată cât de inteligenți sunt, de fapt, aceștia? Potrivit unui nou studiu, prietenii noștri patrupezi pot înțelege mai mult decât niște simple comenzi. 

Cât de inteligenți sunt, de fapt, câinii / foto: Pixabay
Cât de inteligenți sunt, de fapt, câinii / foto: Pixabay

Un nou studiu confirmă faptul că cel mai iubit animal de companie din istoria omenirii poate înțelege mai mult decât niște simple comenzi, cum ar fi semnificația anumite cuvinte. Creierul câinelui poate ajunge dincolo de comenzi precum „șezi” și „adu mingea”, și înțeleg substantive comune care se referă la obiecte la care ei țin.

Cred că această capacitate există la toți câinii. Acest lucru ne schimbă înțelegerea evoluției limbajului și simțul a ceea ce este unic uman”, a declarat Marianna Boros, cercetător la Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria, relatează tabloidul britanic The Guardian

Oamenii de știință au vrut să afle dacă patrupezii pot învăța cu adevărat sensul cuvintelor și au adunat dovezi care să le susțină suspiciunile: un studiu din 2022 a arătat că proprietarii de câini cred că animalele lor de companie răspund la 15 până la 215 de cuvinte.

Cât de inteligenți sunt, de fapt, câinii

În 2011, psihologii din Carolina de Sud au raportat că un Border Collie pe nume Chaser a învățat numele a peste 1.000 de obiecte după trei ani de antrenament intensiv, inclusiv 800 de jucării din pânză, 116 mingi și 26 de mingi Frisbee.

Cu toate acestea, s-au făcut puține cercetări cu privire la ceea ce se întâmplă în creierul câinelui atunci când procesează cuvinte. Pentru a rezolva acest mister, profesorul Boros și colegii săi au invitat 18 proprietari de câini să își aducă animalele de companie în laborator împreună cu cinci obiecte pe care le cunoșteau, precum mingi, papuci, Frisbee, jucării de cauciuc, lese și alte obiecte.

Apoi, proprietarii au fost instruiți să le spună un cuvânt câinilor înainte de a le arăta obiectele. Proprietarul fie arăta câinelui obiectul corect, fie un alt obiect. Acest antrenament a fost repetat de mai multe ori cu obiecte care se potriveau și care nu se potriveau. Cercetătorii au monitorizat, în timpul testelor, activitatea cerebrală a câinilor prin electroencefalografie non-invazivă, sau EEG, și au arătat modele diferite de activitate atunci când obiectele se potriveau sau nu cu cuvintele rostite de stăpânul lor.

Conform Current Biology, oamenii de știință spun că rezultatele „oferă prima dovadă neuronală pentru cunoașterea cuvintelor la un animal non-uman”. Totuși, câinii nu înțeleg cuvintele la fel de bine ca și oamenii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Governors jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
test1 jpeg
1 somn jpg jpeg
GcS85ZcbkAIOmcP jpeg
Glovo jpg
9eeeb938f39350750d2ccf0a361b71c1669a6e1c shave jpg
maria tantan jpg
ciugud captura video jpg
cladiri hong kong jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net