De ce s-au pus cruci cu craniu la intrarea în anumite localități din România. Ce înseamnă și cine este ctitorul lor

17 iulie 2023 11:41   Fapt divers

De ce s-au pus cruci cu craniu la intrarea în anumite localități din România. Ce înseamnă și cine este ctitorul lor? Mulți vor rămâne uimiți de această explicație.

De câțiva ani atât în Craiova, cât și în împrejurimi zona a fost împânzită de troițe mari cu craniu la baza lor. Acest cruci imense în scurt timp s-au răspândit cu repeziciunea în orașele învecinate, până în Vâlcea sau Timișoara. Sunt într-adevăr lucrări impresionante și misterioase în același timp, mai ales că, puțin cunosc adevărata lor poveste.

Potrivit știricraiova.ro , cel care a decis să le înalțe ar fi un om care în semn de recunoștință și jertfă a luat decizia de a le ctitorii oriunde reușește, ocupându-se în detaliu nu doar de ridicarea lor, ci și de obținera avizelor și documentelor necesare. Se spune că cel care le-a ctitorit nu ar fi nimeni altul decât Ștefan Cherciu, unul dintre cei mai importanți producători de tâmplărie PVC din Europa Centrală și de Est, cu capital sută la sută românesc, potrivit sursei citate. Totuși, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei, pr. arhid. lect. dr. Ioniță Apostolache, spune că cel care le-a ridicat nu vrea să fie cunoscut.

„Crucile au fost puse în regim particular. Este o persoană care a făcut o jertfă cu ele, dar care nu vrea să fie cunoscută. Sunt ca un semn de mulțumire. Probabil crucile au atras atenție din cauza craniului, de care se sperie toți”, potrivit sursei citate.

Povestea craniului de la baza troițelor

Ce atrage atenția în mod deosebit la aceste cruci mari este craniul care se află la baza lor:„Există o explicație. Mântuitorul Hristos a fost răstignit în Muntele Golgota, care, în ebraică, se traduce în Muntele ”Căpățânii”. Teologic, craniul de pe cruce simbolizează craniul lui Adam, despre care se spune, în tradiție, că ar fi fost îngropat pe muntele pe care a fost răstignit Hristos. E o întreagă lămurire teologică. E un sinaxsar (carte religioasă care descrie viețile sfinților n.r.) foarte frumos, care spune, printre altele, că, undeva, în Vinerea Patimilor, pe locul unde a putrezit stârvul, s-a ridicat vulturul. În sensul că jertfa Mântuitorului Hristos vine să răscumpere păcatul lui Adam, care a dus întregul neam omenesc la moarte, pe moarte călcând”, a explicat pr. arhid. lect. dr. Ioniță Apostolache pentru sursa menționată.

Mai multe