De ce să nu cumperi ouă colorate din magazine pentru Paște

12 aprilie 2023 6:13   Fapt divers

Odată cu apropierea Paștelui, s-ar putea să vă întrebați dacă este sigur să cumpărați din magazine ouă colorate. Specialiștii atenționează că aceste alimente vin cu riscuri mari pentru sănătate și că cel mai indicat este să le vopsiți singuri acasă.

Doar câteva zile ne mai despart de Sărbătorile Pascale, iar cei mai mulți dintre români au început pregătirile pentru masa tradițională din această zi important din an. Ouăle vopsite, cozonacul, friptura de miel, drobul și pasca sunt alimentele care nu lipsesc de pe masa românilor de Paște. Pentru că nu au mult timp pentru a le pregăti, mulți optează să le cumpere din supermarketuri, însă experții spun că, astfel, sănătatea este pusă în pericol și că ar fi mai bine să încercăm să le preparăm acasă. 

Bucatele tradiționale cumpărate din magazine, un risc major pentru sănătate

În aceste vremuri, când în magazine găsim orice, nu prea mai stăm pe gânduri și din dorința de a ne ușura treaba alegem să cumpărăm chiar și bucatele tradiționale de paște. Însă, specialiștii au tras un semnal de alarmă și au explicat că ne expunem unui mare pericol pentru sănătate, cel puțin în cazul ouălelor vopsite pe care le găsim în supermarketuri.

Pericolele la care ne expunem dacă alegem să cumpărăm ouă colorate

Ouăle deja colorate, care se găsesc în magazine, pot conține o serie de aditivi chimici, dar și coloranți artificiali, susțin experții în sănătate. Chiar dacă acestea arată bine și au modele interesant care-ți iau ochii, se pare că acestea ascund substanțe dăunătoare organismului, scriu cei de la Impact.ro. 

Ouăle colorate din magazine pot conține următoarele substanțe:

Tartrazina E102. Este vorba despre un colorant folosit din care se obține culoarea galbenă. Acest colorant este extrem de periculos poate produce cancer de tiroidă, mâncărimi, rinite, oboseală, migrene, depresie, probleme de vedere și insomnie. Colorantul este interzis în mai multe țări, printre care SUA, Norvegia și Austria.

Compusul chimic E110. În acest caz vorbim despre un colorant alimentar pentru culoarea galben-portocaliu. Acesta favorizează hiperactivitatea la copii cu ADHD, dar și intensifică simptomele astmului.

Azorubina E122. Din care se obține culoarea roșie. Acest colorant poate cauza reacții de intoleranță sau fenomene alergice, printre acestea se numără erupții cutanate, prurit, iritație digestivă cu tulburări dispeptice, amețeli, bronhospasm, greață sau cefalee.

Acidul E124 și alcoolul E129. Acești coloranți ajută la obținerea unor nuanțe frumoase de galben, portocaliu, roșu și verde, însă nu sunt deloc buni pentru organismul nostru. 

Mai multe