Totul despre rolul aditivilor alimentari! De care trebuie să te ferești

Ultima actualizare:

Industria alimentară folosește o mulțime de substanțe pentru a face mâncarea gustoasă, apetisantă și sigură pentru consum. Chiar dacă utilizarea lor este justificată, toată lumea încearcă să le evite.

Foto: Shuttherstock
Foto: Shuttherstock

Coloranți, conservanți sau potențiatori de gust, agenți de îngroșare sau de afânare, toți poartă inițiala E, urmată de 3 sau 4 cifre. Folosirea lor este justificată, autorizată și strict reglementată, însă toată lumea se teme de ei. „Chiar dacă au fost create în beneficiul nostru, s-a dovedit că unele dintre ele au efecte negative asupra sănătății. În ultimii ani lista aditivilor alimentari a crescut spectaculos, iar mâncarea a ajuns să fie mai mult chimie, decât bucătărie.”, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Specialistul spune că există nouă categorii de aditivi alimentari. Prima cifră indică familia din care fac parte: E1 pentru coloranți, E2 pentru conservanți, E3 pentru antioxidanți, E4 pentru agenți de îngroșare, E5 sunt antiaglomeranți, E6 potențiatori de gust, E7 pentru palatabilitate, E8 sunt arome, iar E9 îndulcitori.

Conservanți și coloranți

Conservanții și antioxidanții previn alterarea alimentelor. Ei mențin prospețimea și aspectul unui produs, fie că este vorba despre textura pâinii sau de culoarea fructelor și legumelor. Conservanții cu risc sunt sulfiții E220-228 (pot declanșa criza de astm) și nitriții E249-251 (pot favoriza apariția de compuși cancerigeni).

Coloranții sunt folosiți pentru realizarea unui produs produs mai atrăgător, indifferent că e vorba despre prăjituri, bomboane sau mezeluri. Tot ce începe cu E100 înseamnă culoare adăugată suplimentar, iar cei mai nocivi sunt E150 (poate provoca hiperactivitate la copii) și E171.

Stabilizatori și îndulcitori

Stabilizatorii și emulsifianții au rolul de a menține textura alimentelor, de a le face omogene. „Sosurile și maioneza, înghețata și prăjiturile conțin fie gliceride și lecitină E322 pentru cremozitate, fie gelatină și agar E406 pentru fermitate.”, mai spune medicul nutriționist. Dintre potențiatorii de gust, cel mai cunoscut este glutamatul - E620-625. Pentru că la unele persoane poate declanșa dureri de cap și tulburări respiratorii, doza maximă admisă a fost limitată la 30mg/kg corp/zi.

Agenții de îngroșare și gelifianții sunt obținuți din proteine sau din amidon și dau consistență și vâscozitate alimentelor. Cei mai cunoscuți sunt pectinele E440 sau guma de guar E412. Dintre îndulcitori, cei mai cunoscuți sunt ceara de albine E901, aspartamul E951 și zaharina E954.

„În cadrul fiecărei familii există aditivi naturali, proveniți dintr-un ingredient vegetal sau animal, cum este de ex vitamina C din citrice sau pectina din mere. Însă majoritatea aditivilor sunt de sinteză sau artificiali, fabricați în laborator. Pentru că sunt mai ieftini. Așa că dacă vreți mâncare de calitate, alegeți produse cu cat mai puține E-uri!”, avertizează medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razvan Lucescu Facebook jpg
image
image
image
image
image
image
traian basescu
image png
Fontana di Trevi FOTO Shutterstock jpg
image 2020 10 8 24339294 0 carte identitate jpg
naufragiu grecia jpg
bani euro pixabay jpg
Canicula in Romania FOTO Profimedia jpg
Waldspirale darmstadt jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net