De ce sunt atât de rare și se găsesc atât de greu bancnotele de 20 de lei. Au chipul Ecaterinei Teodoroiu!

29 iulie 2022 21:38   Fapt divers
Ultima actualizare:

De ce sunt atât de rare și se găsesc atât de greu bancnotele de 20 de lei, care au chipul Ecaterinei Teodoroiu? Această întrebare circulă des în rândul românilor, mai ales că au trecut 8 luni de când Banca Naţională a României a pus în circulaţie această bancnotă.

Momentul în care România punea chipul unei femei pe bancnota de 20 de lei a fost anunțat cu mândrie de autorități. Și, totuși, ce s-a întâmplat cu acele bancnote? Știm că banul fizic e pe cale de dispariție, plățile cu cardul fiind tot mai frecvente. Dar chiar atât de ghinionist să fii încât să nu prinzi o bancnotă cu Ecaterina Teodoroiu?

Ei bine, majoritatea românilor n-au văzut-o și, preocupați de inflație și scumpiri, au cam și uitat de ea. Este interesant că, începând cu 1 decembrie 2021, Banca Națională a lansat în circuitul numismatic și replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Națională a României în anul 1881.

Poate te interesează: Câți bani datorezi statului, în 2022, dacă ai scos câțiva lei din criptomonede

Prețul de vânzare al replicii pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Națională a României în anul 1881 este de 100 lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare, transmite BNR. Dar să ne întoarcem la bancnota pe care românii nu o găsesc nicăieri și să vedem care a fost tirajul ei.

De ce este atât de rară și se găsește atât de greu bancnota de 20 de lei? Ce tiraj a avut

Banca Națională a României a transmis că tirajul pentru această emisiune numismatică a fost de 30.000 bucăți. Așadar, un număr rezonabil. În opt luni de zile ar fi trebuit să se rătăcească mai des prin portofelele goale ale românilor. Și, totuși, nu prea s-a întâmplat asta.

Punerea în circulație a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei s-a făcut prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași şi Timiș ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit/Trezoreria Statului.

De ce a fost aleasă Ecaterina Teodoroiu pe bancnota de 20 de lei?

Decizia BNR a fost una simplă și logică, ea fiind motivată de absența personajelor feminine de pe banii românești. Cu toate acestea, au fost mulți cârcotași care au susținut că Ecaterina Teodoroiu nu ar fi trebuit să prindă acest loc de onoare. Mulți ar fi preferat ca cest titlu să-i revină Reginei Maria.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a susținut decizia de adoptare a bancnotei de 20 de lei, pe fondul consolidării egalității de gen. Acesta a explicat atunci decizia luată de BNR.

Poate te interesează: Ce salariu are Mugur Isărescu!

„În primul rând, este prima femeie ofiţer din armata română. În felul acesta cinstim, omagiem şi armata română şi mai aducem o dată, mai avem un prilej să mai aducem o dată în memoria noastră Marele Război de Reîntregire.

Un al doilea motiv este că Ecaterina Teodoroiu întruchipează prin destinul său exemplar puterea și sacrificiul de care femeile au dat dovadă și continuă să dea dovadă în societatea noastră. 

Și un al treilea motiv, am răspuns în felul acesta interesului public care a găsit o largă susținere la nivelul societății românești în promovarea și consolidarea egalității de gen și al rolului major al personalităților feminine în societatea și istoria românească”, a declarat la acea vreme guvernatorul BNR.

Rară la vedere, bancnota de 20 de lei a fost vândută la suprapreț în mediul online

În primele luni de la apariție, românii care s-au trezit în posesia bancnotei de 20 de lei s-au apucat de „afaceri” în mediul online. Astfel, bancnota cu Ecaterina Teodoriu a fost vândută cu prețuri mult mai mari.

„Vând fișic de 100 de bancnote de 20 de lei cu Ecaterina Teodoroiu, nu se desface fișicul, nu se dau la bucată. Bancnotele sunt serii de 20-30 consecutive, nu sunt de la 1 la 99”, a fost unul dintre anunțurile de vânzare.

Prețul cerut pentru cele 100 de bancnote era de 2.500 de lei. Un alt bărbat anunța că vinde „pliant de prezentare a bancnotei de 20 lei însoțit de bancnota din imagine” cu 50 de lei, potrivit economica.net.

Ce puteai să cumperi cu o bancotă de 20 de lei în urmă cu 100 de ani?

Cu ocazia lansării bancnotei de 20 de lei, Mugur Isărescu a comparat ce puteau românii să cumpere în anul 1900 cu o bancnotă de 20 de lei și ce pot cumpăra astăzi. E drept, trebuie precizat că această comparație a fost făcută în decembrie 2021. Între timp, inflația a decolat și nimic nu pare s-o mai oprească.

„La 1900, cu 20 de lei se cumpărau 83 de kg de pâine în București și numai 52 de kg de pâine la Paris, iar în prezent, la București se pot cumpăra 4,1 kilograme de pâine și la Paris numai 2 kg de pâine. Normal, Bucureștiul este mai scump decât Parisul.

Bancnota de 20 de lei, făcând aceste calcule, ar putea să fie mai tare decât cea de 20 de franci elvețieni. Dar nu se face așa. Istoria are alte... Puterea de cumpărare a bancnotei nu înseamnă puterea de cumpărare a salariilor”, a precizat Mugur Isărescu, în momentul lansării bancnotei de 20 de lei.

De ce se găsește atât de greu bancnota de 20 de lei? Ce greseli au fost făcute pe ea

Imediat după ce a fost lansată, au apărut primele reacții critice. Designerul Alin Tămășan a observat o eroare. „Diacritica corectă rămâne Ă (A Breve), nu Ǎ (A Caron), indiferent dacă îi pasă sau nu cuiva”, a scris acesta pe Facebook.

Acesta a făcut referire la căciulița literei „Ă” unde este scris numele băncii, „BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI”. Trebuie precizat, totuși, că această „eroare” există pe toate bancnotele aflate în circulație, de la cea de 1 leu până la cea de 500 de lei.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Mai multe