Câți bani datorezi statului, în 2022, dacă ai scos câțiva lei din criptomonede

Se pare că investitorii au intrat sub vederea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, așa că s-au pus pe verificat fiecare tranzacție realizată prin intermediul criptomonedelor. Totuși, câți bani trebuie să dai statului, dacă ai scos câțiva bănuți din criptomonede?

ANAF verifică tranzacțiile cu criptomonede
ANAF verifică tranzacțiile cu criptomonede

Inspectorii ANAF au dat startul mai multor controale ce sunt realizate pentru verificarea veniturilor obținute în perioada 2016 - 2021 prin intermediul criptomonedelor. 

ANAF va verifica mai multe platforme de brokeraj online, printre care se numără Binance, Maiar, KuCoin, BitMart, FTX ș.a.m.d.

Urmărește mai multe informații despre acest subiect: Faci bani din criptomonede? Păzea, că vine Fiscul!

Câți bani datorezi statului, dacă ai început să investești în crypto

Profitul realizat din tranzacționarea de criptomonede este determinat de diferența dintre prețul de vânzare și prețul de achiziție, alături de costurile directe ale tranzacției (comision).

Câștigul sub 200 lei/tranzacție nu se impozitează, cu condiția ca totalul câștigurilor dintr-un an fiscal să nu treacă de valoarea de 600 lei.

Așadar, pe scurt, profitul peste 600 de lei/an din tranzacționarea de criptomonede trebuie să fie declarat și înregistrat la ANAF. 

Citește și editorialul Click! privind piața criptomonedelor: Sunt criptomonedele un Caritas la nivel mondial?

Impozitul datorat statului, în cazul depășirii acestui prag, este de 10% din câștigul realizat. Astfel, în cazul unui profit de 900 de lei, un investitor este obligat să declare și să plătească impozitul de 10% din suma aceasta, respectiv 90 de lei.

De altfel, în cazul în care o persoană fizică din România depășește venitul din criptomonede echivalent a 12 salarii minime brute pe an, trebuie să plătească și contribuția de asigurări sociale de sănătate, cunoscută și sub numele de CASS. 

Pentru această plată a contribuției la asigurările sociale de sănătate, un cetățean este nevoit să achite aproximativ 10% suplimentar din profitul înregistrat. 

Câștigurile ce sunt rezultate în urma tranzacționării de criptomonede trebuiesc declarate doar în cazul în care persoana fizică le folosește pentru a achiziționa bunuri, servicii sau dorește să convertească cuantumul de monede virtuale în lei sau alte valute de circulație internațională. 

Astfel, dacă cineva dorește să-și păstreze câștigurile din active digitale sub formă de alte criptomonede, acesta nu este obligat să le declare la ANAF și nici să plătească taxe în urma tranzacționării lor. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net