Cele mai folosite și periculoase țepe cu Bitcoin. Cum să te ferești și să ai grijă de banii tăi

Ultima actualizare:

Criptomonedele sunt considerate de mulți „păcănele pentru corporatiști” sau „viitorul banilor și al aurului”. Totuși, pentru cei ce nu sunt deloc interesați de acest subiect, lumea crypto este locul oportun în care pot cădea în plasa țeparilor. 

Tot mai mulți escroci profită de naivitatea oamenilor, pentru a le fura criptomonedele
Tot mai mulți escroci profită de naivitatea oamenilor, pentru a le fura criptomonedele

Așadar, ca să ai grijă de banii pe care i-ai investit în criptomonede, trebuie să fii atent și la modul în care se dau țepele în această piață a monedelor virtuale. Oricât de simplu crezi că e, piața crypto e un loc în care foarte multe persoane și-au pierdut banii din cauza escrocheriilor. 

Citește și De unde poți cumpăra și câți bani poți face din Bitcoin

În vreme ce interesul pentru criptomonede se află în creștere, tot mai multe persoane decid să-și investească banii în tot felul de active digitale, unele cu o istorie foarte mare în spate, iar altele, cum a fost și cazul Luna, cu un nivel de activitate scăzut, ce a dispărut peste noapte. 

Plata se face doar în criptomonede

Probabil, ai auzit de această metodă. Foarte multe persoane și-au listat obiectele pe care doreau să le vândă pe marketplace, iar escrocii au profitat de fiecare persoană ce avea un profil „mai apetisant”.

Vezi și Cum să profiți de prăbușirea de pe piața bursieră și crypto. Trei sfaturi pentru investitorii începători

Cum decurge țeapa

Pentru început, escrocul se pregătește temeinic pentru țeapa pe care vrea să o dea. În primul rând, acesta își alege cu foarte mare grijă ținta. De cele mai multe ori, aceștia apelează la persoane cu un interes foarte mare pentru piața criptomonedelor. 

Cum reușesc să-și dea seama de interesul păgubitului? Direct de pe profilul de Facebook. În funcție de paginile la care a dat like, dar și de postările pe care le-a distribuit, un escroc poate să vadă dacă domeniul activelor digitale reprezintă interes. 

Mai departe, respectivul vine cu o ofertă pentru păgubit. Acesta îi oferă o sumă mult mai mare de bani sau chiar asemănătoare, dar dorește să facă plata doar în criptomonede. 

Acesta alege să facă plata în criptomonede, deoarece acestea nu pot fi urmărite de o entitate bancară, așa că acesta se poate ascunde chiar și de poliție. 

Dacă păgubitul acceptă dorințele escrocului, acesta va rămâne fără două lucruri importante: produsul și banii pe care trebuia să-i primească.

Elon Musk, Jeff Bezos și Bill Gates ți-au trimis 1 Bitcoin

Cel mai probabil, ai văzut astfel de reclame pe Facebook sau Twitter, unde foarte multe personalități cunoscute pentru averea pe care o dețin au decis, de nicăieri, să dea o bună parte din averea lor către cei mai săraci. Un Robin Hood modern, bazat pe crypto.

Exemplu de escrocherie cu Bitcoin, folosind imaginea și notorietatea lui Elon Musk
Exemplu de escrocherie cu Bitcoin, folosind imaginea și notorietatea lui Elon Musk

Cum funcționează escrocheria

Un individ decide să-și facă un cont nou de Facebook, pe care-l înregistrează drept pagină, de unde poate rula reclame. Deoarece Facebook are un sistem de reclame unde banii sunt cei mai importanți, foarte mulți decid să plătească o serie de reclame care rulează pe mai multe zile, care are în vedere să ajungă la persoanele ce dezvoltă o ușoară atenție pentru piața cryptomonedelor. 

Escrocul decide să strângă bani de la tinerii investitori prin intermediul unui „concurs”. Acesta le promite celorlalți, în timp ce se află sub identitatea unui miliardar, că va trimite 3 Bitcoin înapoi celor ce aleg să-i trimită 1 Bitcoin pe o adresă virtuală. 

Așa cum e de așteptat, nimeni nu și-a primit vreodată „premiul” pe care escrocul l-a promis. 

Bineînțeles, din cauza încrederii pe care contul său o imprimă, foarte multe persoane cad în această capcană. 

Metoda loverboy în lumea criptomonedelor

Aplicațiile de dating reprezintă raiul celor ce doresc să fure bani de la investitorii începători. În 2021, aproximativ 20% din banii ce au fost trimiși în urma escrocheriilor de tip „loverboy” au fost furnizați sub formă de criptomonede. 

Țepele de acest tip au în vedere relațiile la distanță, dar și încrederea pe care păgubitul o dezvoltă față de persoana pe care a întâlnit-o în spațiul virtual. 

Cum decurge această țeapă

În urma unui match pe Tinder, Facebook Dating sau alte aplicații de întâlniri, escrocul mizează pe carismă și vorbe, pentru a câștiga atenția și încrederea victimei. 

Pe măsură ce relația se dezvoltă, acesta apelează la cererea de bani, pentru a rezolva mai multe probleme „de natură personală”. Bineînțeles, după ce acesta primește banii, dispare complet din peisaj și victima nu poate da de el. 

Escrocul recurge la criptomonede, deoarece acestea au un caracter neguvernamental, care nu pot fi urmărite de nicio entitate bancară sau poliție. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net