De la concubină, la una dintre cele mai influente femei din istoria Chinei. Cine a fost Wu Zetian

26 septembrie 2024 13:17   Fapt divers

În mai bine de 3.000 de ani de istorie, China a fost condusă o singură dată de o femeie. Wu Zetian a fost o împărăteasă controversată, dând naștere la numeroase legende despre viața ei. Deși istoricii vremii au catalogat-o drept uzurpatoare, tirană și ucigașă, în timpul domniei împărătesei Wu, China a cunoscut una dintre cele mai prospere perioade ale sale.

Născută în 624, Wu Zetian a provenit dintr-o familie nobilă și a beneficiat de o educație rară pentru o femeie din acea perioadă. Deși femeile din acea vreme erauconstrânse de norme sociale stricte, Wu a fost educată în scris, citit și cântat. Spre deosebire de majoritatea femeilor, ea nu era legată de îndatoririle casnice și se bucura de sprijinul servitorilor și de încurajarea tatălui său, care avea legături strânse cu curtea imperială.

Se spune că, de îndată ce împăratul Taizong a văzut-o pe Wu, în vârstă de 14 ani, a numit-o „Mei-Niang”, ceea ce înseamnă „fermecător” sau „frumos”, și i-a acordat titlul de carind, adică a cincea concubină.

În ciuda faptului că era concubină, Wu și-a urmărit propriile interese și a continuat să acumuleze cunoștințe care au diferențiat-o de celelalte fete. Datorită frumuseții și inteligenței sale, a reușit să îl convingă pe împăratul Taizong să devină secretara sa timp de zece ani. În acest timp, a învățat afaceri de stat și i s-au încredințat mai multe documente importante. Când a venit timpul ca Wu să conducă, ea a aplicat ceea ce învățase sub conducerea împăratului Taizong în propriul guvern.

A ajuns împărăteasă

În 649, împăratul Taizong a murit. În mod tradițional, atunci când un împărat murea, concubinele sale trebuiau să se radă în caăp și să devină călugărițe. Cu toate acestea, Wu era diferită de celelalte, iar când Li Zhi, fiul regelui Taizong (numit ulterior după împăratul Gaozong), a venit la templul Ganye pentru a-și onora tatăl, Wu a reușit să câștige afecțiunea acestuia și să-l convingă să o ia înapoi la palatul regal.

Wang Hou (soția lui Gaozong) și-a dat seama de situație și a decis să o exileze. Cu toate acestea, deoarece nu putea avea copii, între ea și Gaozong s-a creat o ruptură, iar regele i-a spus lui Wu să se întoarcă la palatul din spate. Când Wu a fost adusă înapoi, i s-a dat titlul de zhaoyi, cea de a doua concubină.

După ce a avut doi fii în 652 (Li Hong) și 653 (Li Xian), Wu a avut o fiică în 654, care a fost găsită strangulată în patul ei. A învinuit-o imediat pe împărăteasa Wang, susținând că aceasta era geloasă pe copilul ei. De asemenea, a acuzat-o pe Wang și pe mama ei de vrăjitorie și a încercat să o îndepărteze pe ea și familia ei de la curte. După ce acest lucru s-a întâmplat, Wu a ordonat uciderea ei.

Imediat ce Wu și-a asigurat poziția de împărăteasă, a început să trimită poliția după cei care se opuneau titlului său sau conspirau împotriva sa. Un exemplu al acestei activități polițienești a fost moartea lui Zhangsun Wuji, cumnatul lui Taizong şi aliatul apropiat al lui Gaozong. La fel ca mulți nobili din dinastia Tang, Wuji se opunea ascensiunii la putere a lui Wu. Ca urmare, Wu Xu Jingzong l-a acuzat pe acesta de trădare și l-a forțat să se sinucidă.

În cele din urmă, soțul ei, împăratul Gaozong, a suferit un atac cerebral și și-a pierdut vederea, ceea ce a condus la transferul unor administrative lui Wu.

Când Gaozong a murit în 683, Wu l-a întronizat pe fiul său cel mare Li Hong (împăratul Zhongzong), iar Zhongzong a fost controlat de soția sa, doamna Wei, care a numit întreaga familie în funcții înalte. Cu toate acestea, încercările doamnei Wei de a o imita pe Wu și de a urca în poziția de împărăteasă s-au dovedit dificile. Ca urmare, Wu l-a înlocuit curând pe Zhongzong cu fiul său Ruizong (Li Dan) pe tron.

A avut aventuri cu mai mulți bărbați

Chiar și la o vârstă înaintată, Wu a continuat să aibă relații intime cu diverși bărbați. A avut o relație cu un călugăr fals pe nume Huaiyi, care a stârnit mânia curții imperiale. După plecarea lui Huaiyi, Wu s-a încurcat cu frații Zhang și a uitat de responsabilitățile sale. A fost forțată să abdice, iar dinastia Zhaou a căzut. Wu a murit la vârsta de 80 sau 81 de ani.

În ciuda faptului că era o femeie aventuroasă, Wu a făcut multe pentru cei în nevoie. Ea s-a dedicat construirii de sisteme de irigații și reducerii impozitelor pentru săraci și țărani. Din acest motiv, mulți oameni de rând din dinastia Zhaou o respectau pe Wu.

Ea a avut, de asemenea, un impact important asupra drepturilor femeilor. Le-a oferit funcții la curte și a scris biografii importante și influente ale femeilor. Datorită domniei sale, femeile erau mai libere și se puteau exprima în moduri care nu erau posibile în alte dinastii. Wu a inspirat mai multe femei să aibă un rol activ în politică și chiar a influențat alți lideri, scriitori și artiști.

În ciuda tuturor îmbunătățirilor aduse de Wu în timpul domniei sale, ea a rămas în istorie ca o împărăteasă văduvă. Și din cauza scandalului din jurul numelui său, piatra sa funerară a fost lăsată goală, potrivit descoperă.ro.

Mai multe