Cea mai faimoasă femeie-samurai din istorie. I-a cerut surorii sale să o decapiteze înainte să ajungă în mâna dușmanului

De peste 800 de ani, legendele eroice ale protagoniștilor samurai din trecut au fost clasificate drept „afacere exclusiv masculină”, dar evidențele istorice păstrate de-a lungul timpului demonstrează că sunt într-un fel știri false: femeile nu lipsesc deloc din această categorie. Iar un exemplu este Takeko Nakano, una dintre cele mai faimoase femei-samurai din istoria Japoniei.

Takeko Nakano, cea mai faimoasă femeie-samurai din istorie / Foto: Pexels
Takeko Nakano, cea mai faimoasă femeie-samurai din istorie / Foto: Pexels

Femeile japoneze erau de temut și nu au existat niciodată povești cu privire la cele care se alăturau bărbaților în luptă. Cel mai vechi caz datează din 169 d.Hr., când împărăteasa Jingū a condus o armată pentru a răzbuna moartea soțului ei.

Însă, potrivit unui studiu efectuat in anul 2016 de către un grup de specialiști din cadrul Universității din Tokyo, aproximativ 30% din luptătorii-samurai erau de sex feminin – iar cea mai faimoasă femeie-samurai din istoria Japoniei este Takeko Nakano, maestră în arte marțiale și figură reprezentativă pentru cultura niponă tradițională. Această femeie neînfricată a condus un batalion format exclusiv din femei în bătălia de la Aizu. Femeile-samurai erau neînfricate, pricepute și vicioase atunci când trebuiau să-și protejeze teritoriul, iar Nakano Takeko era în fruntea lor.

Mai mult decât atât, și-a convins sora să-i taie capul când a fost rănită, înainte de a cădea în mâinile inamicului. Dorință ce i s-a îndeplinit și a stârnit respectul și aprecierea tuturor generațiilor de japonezi de la Războiul Aizu încoace.

Era o tânără arătoasă și foarte educată

Născută în aprilie 1847, Nakano Takeko a fost fiica lui Nakano Heinai, un samurai din Aizu, și a Nakano Kōko. A avut un frate, Nakano Toyoki, și o soră, Nakano Yuko. Takeko era o tânără arătoasă și foarte educată, instruită în arte marțiale de maestrul ei Akaoka Daisuke, un renumit instructor al Matsudaira Teru. La rândul ei, a învățat multe femei tinere, inclusiv pe sora ei, artele marțiale.

A fost o femeie feroce și independentă, inspirată de împărătesele, războinicii și generalii japonezi. În timpul războiului Boshin (un război civil japonez între 1868 și 1869), au fost împărțite grupuri între shogunatul (dictatura militară ereditară a Japoniei n.r) Tokugawa și oamenii care au sprijinit restaurarea împăratului Meiji. Takeko a fost în favoarea shogunatului Tokugawa, deoarece sprijinirea împăratului Meiji ar însemna sfârșitul Imperiului Japonez. Ea a adunat un clan de patruzeci de femei, inclusiv mama ei Nakano Kōko și sora ei, Nakano Yuko, și le-a condus în bătălia de la Aizu.

Nakano Takeko, printre ultimii luptători samurai din istorie

Batalionul a luptat vitejește în lapoviță și ploaie, confruntându-se cu armele de foc ale trupei uriașe a Imperiului japonez. Bărbații, uimiți să vadă femei luptând împotriva lor, au oprit focul. Dar femeile erau neînfricate, Takeko însăși a doborât cinci până la șase oameni înainte de reluarea atacului cu armele de foc. Din păcate, Takeko a fost lovită letal în piept. Rănită grav de inamic, i-a cerut surorii sale Yuko, să o decapiteze înainte de a cădea în mâinile dușmanilor.

După bătălie, capul detașat a fost dus la templul Hōkai al familiei sale și a fost îngropat cu onoare cu ajutorul preotului. Armele ei au fost donate templului. În 1868, când a început epoca Meiji, s-au făcut noi reforme. Clasa samurailor a fost desființată în favoarea unei armate în stil occidental. Acest lucru o face pe Nakano Takeko una dintre ultimii luptători samurai din istorie.

Parteneri

image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net