Ele au schimbat istoria omenirii! Cine sunt cele mai puternice femei din toate timpurile

18 octombrie 2023 15:11   Fapt divers

Nu în zadar se spune că în spatele unui bărbat puternic se află o femeie şi mai puternică. Femeile, de-a lungul istoriei, au reușit să demonstreze că pe lângă grație și farmec, sunt niște luptătoare și inteligente. Cu mult timp în urmă, femeile nu aveau aceleași drepturi ca și bărbați, iar puterea cuvântului lor era limitată. Însă au existat niște excepții, care au schimbat total cursul istoriei și percepției femeii în societate.

 Elisabeta I, una dintre cele mai puternice regine ale Angliei

Elisabeta I nu s-a căsătorit niciodată, fiind supranumită ,,Regina Virgină”. Cu ajutorul inteligenţei sale, Elisabeta I a reuşit să învingă Armada spaniolă şi să conducă cu succes regatul din 1558 până în 1603, perioadă cunoscută ca ,,Era Elisabetană”. Ca monarh, ultima din dinastia Tudorilor, regina a încurajat schimbările culturale precum renascentismul şi transformarea Angliei într-o ţară protestantă, scrie descopera.ro.

Împărăteasa Wu Zetian a extins imperiul chinez

Singura femeie împărăteasă a Chinei ce a trăit în timpul dinastiei Tang. În timpul domniei sale, aceasta a extins imperiul chinez, a implementat reforme educaţionale şi a ajutat la prosperitatea economică.

De asemenea, era cunoscută ca protectoare a budismului. Desigur, a avut parte şi de detractorii săi care au acuzat-o de cruzime, în mare parte deoarece şi-a ucis fiica şi fiul din cauza unor intrigi politice.

Datorită ocupaţiei tatălui său şi a legăturilor strânse cu curtea imperială, Wu a obţinut educaţia pe care multe femei din timpul ei nu o puteau primi. Se spune că îndată ce împăratul Taizong a pus ochii pe Wu, la vârsta de 14 ani, acesta i-a acordat titlul de carin (concubină pe locul cinci), numind-o „Mei-Niang”, ceea ce înseamnă „fermecător” sau „frumos”.

Chiar dacă Wu era o concubină, ea îşi urmărea propriile sale interese, continunând să stocheze cunoştiinţe care să o distingă de toate celelalte fete. Prin frumuseţe şi inteligenţă, ea l-a determinat pe împăratul Taizong să o ţină timp de zece ani pe postul de secretară. În această perioadă, Wu a învăţat despre afacerile statului şi a fost însărcinată cu mai multe documente importante. Când a venit vremea ca Wu să conducă, ea a folosit, în propriul său guvern, ceea ce învăţase în timpul petrecut alături de împăratul Taizong.

După ce a născut doi fii în 652 (Li Hong) şi 653 (Li Xian), Wu a dat naştere unei fiice în 654, care a fost găsită strangulată în patul ei. Wu a pus repede vina asupra împărătesei Wang, susţinând că aceasta era geloasă pe copilul ei. Totodată, aceasta a acuzat-o pe Wang şi pe mama ei de vrăjitorie, dorind ca ea şi familia ei să fie înlăturate din curte. După ce împărăteasa Wang a părăsit curtea, Wu a ordonat ca aceasta să fie ucisă.

Ecaterina a II-a (1729-1796)

Una dintre cele mai faimoase femei din istorie, născută în Polonia, fiind o prinţesă germană, a reuşit să conducă Rusia prin intermediul unui mariaj care a durat 34 de ani. Aceasta a continuat munca lui Petru I de modernizare a Rusiei. De asemenea, a reuşit să iasă învingătoare în urma a două războaie cu Imperiul Otoman, extinzând Rusia pe trei continente. A realizat reforme legislative şi a încheiat Revolta lui Pugaciov.

Hatshepsut (1508 î.Hr.-1458 î.Hr.)

Hatshepsut, fostă regină din timpul Egiptului antic, a fost considerată una dintre cele mai de succes conducătoare ale zonei. Aceasta a realizat planul de construcţie al unor clădiri majore şi a susţinut campanii militare în Nubia, Siria şi Levant.

Regina Hatshepsut a avut parte de o domnie pacifică și prosperă. Este socotită drept "unul dintre cei mai faimoși faraoni" ai dinastiei a 18-a. A construit temple somptuoase și a protejat granițele Egiptului.

Hatshepsut a fost o prințesă regală. Ea a fost fiica cea mai mare a faraonului Tutmes I și a consoartei sale. Ahmose nu a putut să-i ofere regelui un fiu, dar acest lucru nu a contat prea mult, deoarece haremul era la dispoziție, iar regele putea oricând să aibă un copil de speță bărbătească.

Maria Tereza a Austriei a avut 16 copii 

Împărăteasă a Imperiului Hasburgic, a domnit timp de 40 de ani şi a controlat o mare parte a Europei, înclusiv Austria, Ungaria, Croaţia, Boemia şi o parte a Italiei. Împărăteasa a avut 16 copii care au devenit regi ai imperiului Roman şi regină a Franţei, regină a zonei Napoli şi Siciliei. Împărăteasa Maria Tereza este cunoscută pentru reformele sale în educaţie, infiinţarea Academiei de Ştiinţă şi Literatură din Bruxeles. 

Mai multe