Cele mai puternice femei din istorie care au schimbat lumea. S-au chinuit toată viața să arate că sunt egale cu bărbații

De-a lungul istoriei, femeile nu au avut prea multe drepturi. Și totuși, au existat destule femei excepționale care s-au chinuit toată viața să arate că sunt egale cu bărbații și au dorit să lase lucruri incredibile în urma lor. Așadar, iată 5 dintre femeile care ne-au impresionat, de-a lungul timpului, prin acțiunile lor.

Cele mai puternice femei din istorie care au schimbat lumea / Foto: Colaj Pexels
Cele mai puternice femei din istorie care au schimbat lumea / Foto: Colaj Pexels

Cele mai puternice femei din istorie 

1. Hatșepsut (1508 î.Hr. - 1458 î.Hr.)

Dacă spunem că a fost una dintre cele mai puternice femei din antichitate, probabil că gândul taău se va duce spre Cleopatra, însă, adevărata „vedetă” a egiptenilor este faraoana Hatșepsut. Faraoana Hatșepsut a fost mult mai admirată, fiind cunoscută pentru o domnie prosperă, dar și pentru templele pe care le-a construit. Aceasta s-a implicat în mai multe campanii militare.

Interesant este că a ales să fie portretizată ca bărbat. A îmbinat trăsăturile sale feminine cu elemente specifice faraonilor. Și-a păstrat puterea până în anul al douăzeci și doilea al domniei lui Thutmosis al-III-lea când a murit în împrejurări necunoscute. Cu toate acestea, imaginea femeii-faraon cu barbă falsă nu a dispărut și a reușit să supraviețuiască până în modernitate. Hatșepsut rămâne persoana care a demonstrat că își poate depăși condiția naturală și că o femeie poate răsturna tradițiile și canoanele unei societăți.

2. Împărăteasa Cixi (1835 - 1908)

Frumoasă, vicleană și necruțătoare, împărăteasa văduvă Cixi (1835 - 1908) - ultima reprezentantă importantă a dinastiei Qing, care a cârmuit China mai bine de 250 de ani - s-a ridicat pe tron direct din iatacul împăratului Xianfeng.

A rămas în istorie ca fiind o persoană crudă, ambițioasă și brutală, fiind foarte iscusită în lupta pentru putere și lipsită de scrupule când era vorba de propriile interese. De asemenea, împărăteasa a revizuit corupția birocratică și a instaurat reforme tehnologice și militare.

3. Eleanor de Aquitania (1122 - 1204)

Eleanor de Aquitania a fost una din femeile longevive și puternice, cât și bogate, din Europa în timpul evului mediu. Eleanor este mama faimosului rege, Richard Inimă de Leu. Conducătoarea s-a făcut remarcată după ce a participat la a doua Cruciadă, ca lider feudal al soldaților. De asemenea, înainte ca fiul ei să urce pe tron, ea a călătorit în întregul regat pentru a stabili alinațe puternice și a înlătura eventuali dușmani.

Femei care au schimbat lumea 

4. Împărăteasa Wu Zetian (624 - 705)

În istoria sa de peste 3000 de ani, China a fost condusă doar o singură dată de o femeie. Wu Zetian a fost o împărăteasă controversată, care a dat naştere multor legende referitoare la viaţa ei. A devenit consoartă la doar 13 ani și a provenit dintr-o familie foarte înstărită. Wu este singura femeie care a devenit împărat și a făcut oficial budismul în China. A extins imperiul chinez în timpul domniei sale, a implementat reforme educaționale și a contribuit decisiv la prosperitatea economică.

5. Regina Victoria (1819 - 1901)

Vistoria a fost Regină a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei (1837-1901) şi împărăteasă a Indiei (1876-1901). Aceasta s-a făcut remarcată pentru că a fost liderul unui imens Imperiu Britanic, dar și stăpâna a peste 28 de colonii britanice.

A fost ultima reprezentantă a casei de Hanovra şi şi-a împrumutat numele unei epoci, cea victoriană. Este asociată cu expansiunea industrială, dezvoltarea economică și în special expansiunea Omperiului Britanic. A realizat reforme asupra condițiilor de muncă și a militat pentru schimbări politice, culturale și militare.

image
image
image
image
image
image
document pentru pensie jpg
landscape 5344246 1280 jpg
vinerea mare 2024 jpg
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
Sebastian Olariu si tatal lui FOTO Antena 3 Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net