Incredibilul oraș antic sculptat în stâncă, considerat una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne. Atrage anual milioane de turiști
Petra, vechiul Rekem, aşa cum apare oraşul denumit în manuscrisele de la Marea Moartă, reprezintă unul dintre cele mai misterioase locuri de pe Pământ. Orașul antic este una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne și este o destinaţie care te cucereşte de la prima vedere și care nu trebuie ratată, deoarece oferă un mix fascinant de istorie şi modernism.
După cum sună şi numele, Petra înseamnă „piatră” în limba greacă, înlocuind numele biblic Sela, care îi era atribuit în trecut. Orașul antic este situat în Iordania și a fost construit în urmă cu circa 2.500 de ani de către nabateeni, un popor dispărut în prezent. În antichitate, se numea Rekem și apare menționat în manuscrisele de la Marea Moartă.
Bineînțeles, misterul pare a se afla în fiecare colț și niciunul dintre milioanele de vizitatori care au pătruns aici nu a putut să nu se îndrăgostească de acest mirific loc al deșertului iordanian, un întreg oraș de culoare trandafirie. Petra nu seamănă cu nimic din ce aţi mai văzut. Un oraş săpăt în stâncă, coroana Iordaniei, una dintre cele şapte minuni ale lumii moderne și patrimoniu UNESCO.
Petra era un oraş al prosperităţii, abundenţei, ingeniozităţii, o structură urbană care a oferit poporului nabateean şansa unei dezvoltări aparte într-unul dintre cele mai neprimitoare climate de pe pământ.
Orașul Petra, una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne
Și în prezent, este cea mai mare atracție turistică a Iordaniei. Accesul către oraş se face printr-un canion îngust numit Siq, care are o lungime de 1,2 km și o lățime variabilă între 3 și 12 metri. Cea mai cunoscută faţadă de la Petra, care este de altfel şi simbolul oraşului, este Al Krazneh (Trezoreria), dar și Al Dayr, care înseamnă „Mănăstirea”, este un alt monument important, relatează desprelume.ro.
Când orașul a fost înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO în 1985, nu a fost un episod foarte plăcut în istoria recentă a orașului. La acea vreme, localnicii, considerați descendenți ai nabateenilor care își stabiliseră reședința în ruinele rămase ale orașului, au fost mutați cu forța de către guvernul iordanian.
Atmosfera din Petra face să pară că timpul s-a oprit în loc, iar oricine și-ar dori să se întoarcă aici cât mai curând posibil. Orașul antic atrage anual milioane de turiști.