Insectele, utilizate în produsele alimentare de ani întregi! Ce trebuie să știi despre carmin
Conform celor mai recente reglementări europene, insectele se pot folosi în fabricarea produselor alimentare. Acest lucru a creat o adevărată dezbatere, iar subiectul controversat a fost disputat și în România.
Insectele de coșenilă se folosesc de decenii drept colorant alimentar, însă pe etichete nu se specifică că ar fi vorba despre un produs care are la bază resturile unor insecte. Denumirile sub care apare sunt carmin, coşenilă, carmine, acid carminic, E120 şi roşu natural 4.
Unii dintre oameni se tem, însă, că s-ar putea pomeni cu gândaci prin produsele obișnuite din carne. Unii dintre politicieni au mers chiar mai departe de atât și spun că vor iniția proceduri de interzicere a insectelor în combinație cu alte substanțe de origine animală, conform Adevărul.
Citește și: Uniunea Europeană a aprobat o nouă insectă care poate fi folosită în mâncare
Medicul pediatru Iulian Iordache este de părere că produsul trebuie evitat în alimentaţia copiilor, pentru că poate produce hiperactivitate şi deficienţe de concentrare. „De asemenea, în cazuri foarte rare, poate produce astm, alergii, rinite şi alte afecţiuni asemănătoare, ba chiar există în literatura de specialitate şi cazuri în care carminul a fost răspunzător de producerea şocului anafilactic”, spune medicul.
„Nu cred că este dăunător în esenţa lui, fiind făcut dintr-un gândac şi nu din chimicale, însă cred că oamenii au dreptul să ştie ce pun în farfurie, nu să fie păcăliţi cu tot felul de denumiri codificate”, susține medicul.
Citește mai multe despre scandalul creat de folosirea insectelor în alimentație pe Adevărul