Inteligența artificală ne poate ajuta să comunicăm cu animalele! Proiectul inedit lansat de cercetători
Inteligența artificală devine o prezență comună în tot mai multe domenii, iar acum, un grup de cercetători dorește să utilizeze această tehnologie pentru a debloca secretele din lumea animalelor! Un premiu de 10 milioane de dolari a fost pus în joc de Universitatea din Tel Aviv, pentru cei care vor face posibilă comunicarea dintre oameni și animale!
Dacă ne numărăm printre cei care avem acasă animale de companie, cu siguranță comunicăm cu acestea mereu, iar în viitorul apropiat, este posibil ca acestea să ne și răspundă! Fundația Jeremy Coller, alături de Universitatea din Tel Aviv, a lansat provocarea Coller Dolittle, care are în vedere comunicarea bidirecțională între specii! Iar în ciuda faptului că utilizarea inteligenței artificiale nu este obligatorie, această tehnologie poate ușura masiv eforturile cercetătorilor.
Iar proiectul deja a înregistrat progrese, atunci când vine vorba despre înțelegerea liliecilor! Cercetătorii au dezvoltat recent anumiți algoritmi ce permit învățarea automată, care poate permite traducerea sunetelor scoase de lilieci. De asemenea, există și algoritmi ce ajută la identificarea emoțiilor porcilor, pe baza sunetelor pe care aceștia le fac. Cercetătorii speră să poată crea o soluție ce poate fi aplicată tuturor speciilor de animale.
Cercetătorii speră să poată înțelege animalele din jurul nostru
Experții implicați în proiect spun că înțelegerea tiparelor de comunicare între organismele non-umane a progresat enorm în ultimii ani, iar un premiu uriaș este pus în joc pentru cel care ar reuși să facă posibilă o „conversație” cu animalele din jurul nostru. Mai precis, este vorba despre o investiție de capital de 10 milioane de dolari, ori un premiu în numerar, de 500.000 de dolari.
Cu toate acestea, există și experți care care se întreabă dacă inteligența artificală chiar poate oferi informații reale, în privința vocalizării animalelor.
„A încerca să descoperi semnificația mormăitului unui babuin, al fluierului unui delfin sau al huruitului unui elefant fără a cunoaște mediul social – asta durează ani de zile – este ca și cum ai sări la pagina 137 din Pride and Prejudice (n.r. – Mândrie și Prejudecată) și ai încerca să explici de ce Elizabeth Bennett îi spune nu domnului Darcy fără să știi nimic despre istoria lor”, spune Robert Seyfart, de la Univeristatea din Pennsylvania, potrivit Digi 24.