Ireal! Un bărbat a găsit mai mulți ochi în grădina lui, iar când a aflat ce crescuse, de fapt, în pământ, a înlemnit!

13 octombrie 2024 8:41   Fapt divers

Un bărbat dintr-o comunitate rurală din Noua Zeelandă a trăit un moment de confuzie și panică atunci când a descoperit mai multe formațiuni bizare, asemănătoare unor "ochi", în grădina sa.

Nedumerit, s-a oprit și a privit fenomenul minute bune, încercând să-și dea seama despre ce ar putea fi vorba.

Inițial, a crezut că poate fi o glumă de Halloween, gândindu-se la tot felul de scenarii ciudate, însă, pe măsură ce timpul trecea, nu găsea nicio explicație logică.

Într-un final, a decis să fotografieze "ochii" și să posteze imaginea pe rețelele de socializare, mai exact pe Reddit, sperând că cineva îi va oferi o clarificare.

Descoperirea a avut loc în comunitatea rurală Pongakawa din Noua Zeelandă, iar bărbatul nu și-a putut explica pe moment ce sunt. După ce imaginea a ajuns pe forumul Reddit, a primit numeroase comentarii, de la glume ironice la răspunsuri serioase.

Ochii erau, de fapt, o specie rară de ciuperci

În cele din urmă, s-a clarificat că acele formațiuni erau, de fapt, o specie rară de ciuperci cunoscută sub numele de steaua pământului.

Ciupercile de acest tip, care cresc în mod obișnuit în pădurile de foioase, pe trunchiuri de copaci sau în zonele acoperite cu multe frunze, au apărut în grădina bărbatului, unde erau numeroase frunze căzute.

Aceste ciuperci se dezvoltă într-un mod particular, la început arătând ca niște mici bile albicioase, iar ulterior, învelișul lor se desface, creând o formă asemănătoare unei stele.

Interesant este că stelele pământului nu sunt o raritate doar în Noua Zeelandă, ci pot fi întâlnite și în România. Prima lor descoperire pe teritoriul românesc a fost în 1829, datorită botanistului suedez Elias Magnus Fries.

În perioada de vară-toamnă, aceste ciuperci pot apărea în grădini, livezi sau păduri. Cu toate acestea, ele nu sunt comestibile, așa că nu ar trebui culese în scop culinar. Totuși, ciupercile, în general, sunt o sursă bogată de vitamine și minerale.

Ce spune Oana Cuzino despre acest tip de ciuperci

Dr. Oana Cuzino explică faptul că ciupercile sunt o sursă excelentă de nutrienți, fiind sărace în calorii și grăsimi, dar bogate în fibre și compuși vegetali cu proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și chiar anticancerigene.

„Toate soiurile de ciuperci sunt sărace în calorii și grăsimi și conțin cantități modeste de fibre și diverse substanțe nutritive.

Poate că cele mai interesante proprietăți ale ciupercilor sunt substanțele vegetale non-nutritive ale acestora – polizaharide, indoli, polifenoli și carotenoizi, în cazul cărora studiile pe celule și animale au demonstrat efecte antioxidante, antiinflamatorii și anticancerigene.

Ciupercile sunt, de asemenea, recunoscute de bucătari pentru capacitatea lor de a crea arome savuroase și bogate numite umami, datorită prezenței unui aminoacid numit glutamat, care se găsește și în carne, pește, brânzeturi și supe fierte.

Ciupercile au efecte antiinflamatoare, diuretice, antiseptice și antibacteriene, fiind utilizate de către vraci și vindecători de mii de ani. Uneori, chiar și cele otrăvitoare erau utilizate în doze mici, cu efecte similare cu cele ale administrării veninului.”, relatează dr. Oana Cuzino pe doc.ro. 

Mai multe