O singură pană a unei păsări dispărute a fost vândută cu o sumă uriașă la o licitație din Noua Zeelandă

Cea mai scumpă pană vândută vreodată! O singură pană a păsării huia din Noua Zeelandă, acum dispărută, a stabilit un record mondial. Ea a fost vândută la o licitație cu peste 26.000 de euro.

O singură pană a păsării huia a stabilit un record mondial / foto: colaj captură video
O singură pană a păsării huia a stabilit un record mondial / foto: colaj captură video

O pană de pasăre huia din Noua Zeelandă a fost vâdută la o licitație cu peste 26.000 de euro. Aceasta a stabilit un record mondial pentru cea mai scumpă pană vândută vreodată. Casa de licitații Webb's a estimat inițial că va fi vândută pentru aproximativ 3 mii de dolari, însă a doborât recordul anterior, din 2010, când o altă pană de huia a fost vândută cu aproximativ 4.400 de euro.

Pasărea este originară din Insula de Nord a Noii Zeelande. Pana este considerată sacra pentru poporul maori, fiind purtată de lideri. Prin urmare, în trecut, penele huia erau un semn de statut pentru oamenii maori. De asemenea, huia era cunoscută pentru abilitățile sale de sărituri și penajul frumos, care se distinge prin vârful alb de peste margine. Pasărea a dispărut de peste un secol, ultima fiind văzută în 1907. 

„Are încă strălucirea sa foarte distinctă”

Leah Morris, şefa departamentului de arte decorative de la casa de licitații Webb's, a spus că pana de huia vândută luni, 20 mai, este „într-o stare minunată”. „Are încă strălucirea sa foarte distinctă şi nu a fost deteriorată de insecte”, a declarat aceasta, potrivit publicației BBC.

Ea a adăugat că obiectul a fost pus de către casa de licitații în spatele unei sticle de protecție UV și cu hârtie de arhivă, ceea ce înseamnă că va avea o „viață foarte lungă”. Pana este înregistrată ca „taonga tūturu” în cadrul unui sistem de protecție a obiectelor fabricate în Maori. Doar colecționarii care au avut licență în sistem au putut să o achiziționeze, iar aceasta nu poate părăsi țara fără permisiunea Ministerului Culturii și Patrimoniului.

Cu toate că penele păsărilor huia au reprezentat în trecut un simbol al statutului social pentru poporul maori, aceste păsări au devenit ținta colecționarilor, ceea ce a dus la dispariția lor, conform Muzeului Noii Zeelande.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
andre agassi   steffi graf (1) jpg
image
image
image
image
image
image
durere dinti foto shutterstock
ceai freepik jpg
Kefalonia, Grecia FOTO Shutterstock
pat spital foto pixabay
telefon mobil  foto   Shutterstock jpg
Nicușor Dan câștigător al unui nou mandat la Primăria Capitalei - discursul după închiderea urnelor Foto captură video
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
cenaclul flacara  15 iunie 1985 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net