Suma uriașă cheltuită de autoritățile din Noua Zeelandă pentru uciderea unui mic mamifer. „Ce au folosit pentru a-l ucide - rachete?”

Noua Zeelandă, o oază naturală pentru specii amenințate cu dispariția, a fost recent martorul unei operațiuni masive menite să protejeze ecosistemul său fragil de un invadator neașteptat: hermelina. Într-un efort de a salva populațiile unice de păsări și reptile, autoritățile au declanșat o acțiune costisitoare care a atras atenția și a stârnit discuții aprinse pe rețelele sociale. 

Hermalină. Foto: Profimedia.
Hermalină. Foto: Profimedia.

Autoritățile au acționat rapid pentru a preveni distrugerea habitatului său fragil

Insula Chalky, situată în sud-vestul Noii Zeelande, a devenit un refugiu crucial pentru speciile vulnerabile, inclusiv pentru rarele exemplare de kiwi gri și kākāpō, singurul papagal incapabil să zboare. Când un singur mascul de hermină a fost detectat pe insulă în august 2022, autoritățile au acționat rapid pentru a preveni distrugerea habitatului său fragil. Cu toate acestea, această misiune nu a venit fără un preț considerabil.

Departamentul pentru Conservare al țării (DOC) a coordonat o operațiune complexă, implicând experți în capturarea animalelor, câini, camere de supraveghere, elicoptere și bărci. Procesul de prindere și ucidere a hermelinei a durat opt luni și a necesitat resurse financiare substanțiale. Analiza anuală a costurilor a dezvăluit că suma cheltuită a fost de aproape jumătate de milion de dolari neozeelandezi (aproximativ 300.000 de dolari), ridicând semne de întrebare cu privire la proporția cheltuirii fondurilor publice.

Hermelina a fost adusă în Noua Zeelandă la sfârșitul secolului al XIX-lea 

Reacția pe rețelele sociale a fost una mixtă, cu unii utilizatori exprimând îngrijorare cu privire la sumele exorbitante cheltuite, în timp ce alții au ironizat metodele aparent extravagante folosite în cadrul operațiunii. Cu toate acestea, oficialii au apărat acțiunile lor, subliniind importanța protejării speciilor indigene și necesitatea unei acțiuni decisive împotriva prădătorilor invadatori.

Sunt pentru protejarea animalelor pe cale de dispariție, dar la naiba”. Grupul de lobby de dreapta Uniunea Contribuabililor din Noua Zeelandă a întrebat: „Ce au folosit pentru a-l ucide - rachete?”.

Hermelina, originară din Eurasia și America de Nord, a fost adusă în Noua Zeelandă la sfârșitul secolului al XIX-lea pentru a controla populațiile de iepuri. Cu toate acestea, impactul lor asupra faunei autohtone a fost devastator, fiind implicați în dispariția mai multor subspecii. În efortul de a proteja biodiversitatea unică a țării, Noua Zeelandă a investit peste 300 de milioane de dolari începând din 2016 pentru a eradica prădătorii invazivi până în 2050.

Cu toate că operațiunea împotriva hermelinei a ridicat întrebări cu privire la prioritizarea cheltuielilor publice, oficialii subliniază că este esențial să se continue eforturile de conservare pentru a proteja ecosistemul fragile al Noii Zeelande și pentru a asigura supraviețuirea speciilor amenințate cu dispariția.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net