Locul din România unde se face o brânză renumită. Secretul gustului este transmis din generație în generație
Satul Gulianca (județului Brăila) se bucură de un renume aparte datorită unui produs deosebit: brânza de Gulianca. Acest sat își păstrează un secret culinar bine păzit, un gust unic și savuros conferit de iarba crescută pe solul sărăturat și bogat în săruri minerale. Odată ce ai gustat din brânza de Gulianca, vei simți aroma autentică a tradiției românești.
Povestea acestei brânze
Povestea acestei brânze își are rădăcinile adânc în tradiția locală. Producția de brânză din Gulianca este o artă transmisă din generație în generație. Secretul acestei brânze deosebite constă în calitatea ierburilor și a solului sărăturat, binecuvântat de Dumnezeu, care conferă produsului un gust aparte și savuros, scriu cei de la Adevărul.
Unul dintre cei mai reputați producători din zonă, Cristinel Sima, continuă tradiția familiei sale, dedicându-se cu pasiune creșterii a 700 de ovine. Gustul inconfundabil al brânzei de Gulianca este rezultatul unei combinații perfecte între laptele proaspăt și ierburile hrănite cu atenție pe solul bogat în săruri minerale.
„Ne-a binecuvântat Dumnezeu cu un sol sărăturat. Datorită acestuia, iarba are un gust aparte și savuros, care face ca brânza să fie cea mai bună. Este o brânză naturală și sănătoasă, făcută doar cu lapte produs de oile noastre, hrănite cu cea mai bună iarbă din țară”, spune cu mândrie fermierul.
Nu este doar un produs local
Faimoasa brânză de Gulianca nu este doar un produs local, ci a devenit o comoară culinară recunoscută și apreciată la nivel național. Acest produs unic este vândut la târguri, festivaluri și în piețele din întreaga țară.
Pentru a proteja și promova această brânză deosebită, Primăria Salcia-Tudor a înregistrat la OSIM marca „Brânza de Gulianca”. În plus, autoritățile locale organizează an de an un festival al brânzei de Gulianca, pentru a celebra tradiția și gustul autentic al acestui produs deosebit.
Astfel, brânza de Gulianca continuă să fie o mândrie locală și o comoară culinară reprezentativă pentru tradiția românească, aducând un strop de autenticitate în fiecare bucătărie care o primește.