Marea care a dispărut de pe fața pământului. Alexandru cel Mare de-abia a reușit să o traverseze, azi nu mai are strop de apă!

1 iunie 2023 14:00   Fapt divers

Una dintre cele patru mai întinse mări din lume, care se întindea pe o suprafață de aproximativ 68.000 km, între Kazahstan și Uzbekistan, în Asia Centrală a fost ștearsă de pe fața pământului. Este vorba despre Marea Aral, care acum a devenit doar o amintire.

Însăși Alexandru cel Mare scria despre încercările sale de a o traversa. Din cauza intervențiilor oamenilor această mare a secat. Mai concret, guvernul sovietic a deviat apa dintre cele două rânduri care alimentau Marea Aral, în anul 1960, pentru a putea iriga câmpurile de orez și bumbac din regiune.

Acțiunile guvernului sovietic au condus la dispariția de pe fața pământului a Mării Aral

Soviecticii au construit o rețea de irigare care se întindea pe o suprafață de km întregi de canale, 45 de baraje și 80 de rezervoare, pentru a putea iriga plantațiile de bumbac și orez din Kazahstan și Uzbekistan.

În urma acestor acțiuni, volumul mării a început să se micșoreze considerabil, ajungând ca în anul 1980 să fie secată mai mult de jumătate.

Consecințele dispariției Mării Aral

În urma acțiunilor sovieticilor, nivelul de apă a scăzut, iar consecințele au fost destul de serioase. Amintim de industria pescuitului care s-a prăbușit, iar porturile întinse de-a lungul țărmului au ajuns o mare de nisip.

În prezent, Marea Aral este cunoscută sub denumirea de „Deșertul navelor fantomă”, astfel că un peisaj mirific s-a transformat în carene ruginite.

Efectele devastatoare au avut urmări serioase și asupra sănătății oamenilor din regiune. Din cauza faptului că apa a fost contaminată cu pesticide și fertilizatori, fundul marin a creat un praf toxic care a condus la apariția afecțiunilor medicale, precum cancer și diverse boli respiratorii.

De mai mulți ani de zile se încearcă readucerea la viață a Mării Aral, iar efectele încep, ușor-ușor, să se vadă. o ușoară creștere a nivelului de apă a fost înregistrată în ultimii zece ani în partea de Nord a Mării Aral, grație unui baraj construit pe partea kazahă a acesteia. Totuși, efectele nu sunt vizibile încă în partea sudică, după cum informează omofon.com.

Mai multe