Marele om politic care a murit după ce a mâncat o banală porţie de stridii. A deținut funcția de cel de-al 29-lea prim-ministru al României

16 octombrie 2024 15:05   Fapt divers

Politician, jurnalist și avocat strălucit care a fost prim-ministru al României între 1921 și 1922, Take Ionescu nu a făcut politică, ci a scris istorie. A fost primul politician român care a fondat un partid de opoziție fără avere, relații sau sprijin. La apogeul carierei sale politice, a murit într-un accident stupid, o infecție cauzată de stridiile pe care le mâncase într-un restaurant italian.

La momentul morții lui Take Ionescu, cu toate că îi era un adversar înverșunat, Carol I a spus despre politician că a fost „cel mai inteligent om din timpul domniei mele”. Faima lui a fost neobișnuită în circumstanțele secolului trecut.

Cine a fost Take Ionescu

Pe 13 octombrie 1858, Take Ionescu s-a născut într-o familie modestă de negustori din Ploiești. Ca atare, el nu a putut intra în lumea politicii, care era rezervată claselor privilegiate ale familiilor înstărite. Cu toate acestea, a rupt tiparele, iar fiul unui simplu negustor din Ploiești a devenit una dintre cele mai importante figuri din România. Și-a schimbat numele din Ioan în Ionescu în timpul liceului. A studiat dreptul la Paris și a devenit doctor în avocatură. La întoarcerea în România, și-a început cariera de avocat și curând a devenit cunoscut ca „Gură de Aur” pentru talentele sale oratorice deosebite.

S-a înscris în Partidul Național Liberal, iar la alegerile din 1884 a fost votat deputat de către colegiul al III-lea de Ilfov. Doi ani mai târziu, în 1886, nemulțumit de politica lui Ion Brăntianu, a părăsit Partidul Liberal. La alegerile din 1888 a candidat ca independent, iar programul său politic era cunoscută sub numele de „takism”.

În 1891, rugat de Lascăr Catargiu să adere la Partidul Conservator, a fost numit ministru al Cultelor în cabinetul Catargiu. S-a rupt de conservatori şi a înfiinţat în 1908 Partidul Conservator Democrat, cu care a reuşit să obţină rezultate bune la alegeri. În 1913, Take Ionescu a devenit ministru de Interne.

Citește mai multe pe Adevărul.ro

Mai multe