Misteriosul râu subacvatic din Marea Neagră. La ce adâncime se află cursul de apă care o lungime de 60 de kilometri

27 iulie 2024 7:59   Fapt divers
Ultima actualizare:

În luna august a anului 2010, o descoperire uimitoarea făcea înconjurul lumii: cel mai bizar râu subacvatic din Europa se află pe fundul Mării Negre! Lung de 60 de kilometri, adânc de 35 de metri și lat de un kilometru, acest râu este unic pe continent.

O echipă de cercetători britanici de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, a făcut o descoperire uluitoare în anul 2010. Oamenii de știință au descoperit o apă curgătoare uriaşă care porneşte din Marea Mediterană, trece prin Strâmtoarea Bosfor şi se „varsă“ în Marea Neagră. Este de 350 de ori mai mare ca Tamisa şi este singurul râu subacvatic activ descoperit până acum. De asemenea, dacă ar fi fost descoperit pe uscat, din punct de vedere al debitului, oamenii de ştiinţă estimează că ar fi fost al şaselea râu ca mărime de pe Terra.

Râul subacvatic din Marea Neagră este un curent de apă deosebit de sărată, este lung de 60 de kilometri, adânc de 35 de metri și lat de un kilometru. Cu o lungime relativ mică, acest râu se distinge printr-un volum colosal de apă transportată: 22.000 de metri cubi pe secundă, adică de 10 ori mai mult decât în cazul celui mai mare fluviu din Europa, ca debit, Rinul.

Este de 350 de ori mai mare ca Tamisa

Debitul râului, cu apă foarte sărată şi cu multe sedimente, este de 350 de ori mai mare decât al Tamisei, râul care trece prin Londra, potrivit cercetătorilor de la Leeds. Echipa de cercetare a folosit un submarin special, dotat cu un robot care a surprins imagini cu spectaculosul râu, în apropiere de Turcia.

„Apa din canalele râului este mai densă decât cea de la marginea lui, pentru că are o salinitate mai mare şi poartă cu ea o cantitate foarte mare de sedimente", declara cu ceva timp în urmă Dan Parsons, coordonatorul cercetării, celor de la „Sunday Telegraph", potrivit adevărul.ro.

Cel din Marea Neagră este singurul râu cunoscut care continuă să curgă și astăzi. Are o viteză de 6.5 kilometri pe oră. Unele dintre cele mai mari râuri subacvatice din lume se află în largul coastei Braziliei, unde Amazonul se varsă în Oceanul Atlantic. Numele râului din Marea Neagră nu a fost încă stabilit.

Mai multe