Stațiunile faimoase de la Marea Neagră care au nume de planete. Ce a stat la baza deciziei luate în comunism

Ţara noastră este una foarte frumoasă şi extrem de bogată. Și, după cum știm, avem multe stațiuni cu nume de planete, precum Neptun, Jupiter, Venus și Saturn, fiind singurele din lume cu nume de acest gen. Însă, te-ai întrebat vreodată cine a decis numele lor și care este motivul pentru care au fost alese?

Stațiunile faimoase de la Marea Neagră care au nume de planete / foto: Shutterstock
Stațiunile faimoase de la Marea Neagră care au nume de planete / foto: Shutterstock

Marea majoritate a stațiunilor de la Marea Neagră au fost construite la ordinul lui Nicolae Ceaușescu, între anii 1968 și 1970, fiind bijuteriile de pe coasta românească în Epoca de Aur. Cum dictatorul și-a dorit să promoveze turismul într-un mod aparte, a denumit stațiunile după unele planete din Sistemul Solar al Terrei, pentru ca turiștilor străini să le fie mai ușor să rețină numele și să fie ușor de pronunțat pentru ei. Mai mult de atât, un profesor de istorie spune că, în comunism, oamenii erau fascinați de lumea spațială.

Stațiunile care au nume de planete

„Denumirile au fost alese pentru a fi mai ușor de reținut de către turiștii străini care veneau pe litoralul românesc în perioada comunistă. În plus, comuniștii erau fascinați de lumea spațială”, a explicat profesorul de istorie, potrivit adevărul.ro

Așa cum am menționat la începutul acestui articol, majoritatea stațiunilor, cu câteva excepții, au fost construite între 1968 și 1970 la ordinul lui Nicolae Ceaușescu. Între 1970 și 1972, dictatorul s-a mândrit cu construcția rapidă a acestor patru stațiuni, iar unele dintre ele au devenit adevărate perle ale litoralului.

Jupiter a fost prima stațiune deschisă la sfârșitul anului 1970, celelalte urmând să fie finalizate și deschise publicului român, cât și turiștilor străini, în anul 1972. Deși la început reprezentau bijuteriile turismului de pe coasta românească, după căderea comunismului, au urmat ani întregi de paragină, în prezent, multe au fost lăsate uitării și degradării, în timp ce altele au fost revigorate prin investiții în spații hoteliere, sau reamenjarea plajelor, precum cea de la Neptun.

Ca fapt divers, stațiunea Neptun, cunoscută pentru vegetația din abundență, fiind în apropiere de Pădurea Comorova, a fost preferata fostului dictator.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bf5256ef city 60036 172db41f436 jpg
index (2) webp
p 11 Carol al II lea WC jpg
obiective turistice germania webp
Alfred Bulai este escortat de polițiști în afara secției 2 de politie din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
casa academiei jpeg
shoto stapana motan instagram jpg
Cum sa construiesti o relatie apropiata cu elevii din prima zi de scoala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net