Monte Kali, cel mai mare munte artificial de sare din lume. Arată de-a dreptul uluitor!

7 martie 2023 14:51   Fapt divers

În centrul Germaniei se află orașul Heringen din districtul Hersfeld-Rotenburg. Și, chiar în centrul orașului se află un munte uriaș din sare – numit Monte Kali sau Kalimanjaro. Acest munte este alcătuit doar din sare și ridicarea lui a început în anul 1976, ca urmare a mineritului din zonă. Este, de asemenea, considerat cel mai mare munte artificial de sare din lume.

Ridicarea incredibilului Monte Kali din Germania a început în anul 1976, când clorura de potasiu a început să fie extrasă din minele din jurul orașului Hessen. Pe atunci, potasa a fost folosită pentru a face produse precum săpunul și sticla, dar astăzi este un ingredient important în mai multe îngrășăminte, cauciuc sintetic și chiar unele medicamente, astfel încât extracția s-a intensificat în ultimele decenii.

Problema cu potasa este că mineritul generează o mulțime de clorură de sodiu ca produs secundar, așa că este nevoie de spațiu pentru a o stoca. Compania care opera minele a început să arunce toată această sare la câțiva kilometri de Herringen, iar de-a lungul anilor a creat un uriaș munte de sare - Monte Kali sau Kalimanjaro (Kalisaltz – „potasă” în limba germană).

Va deveni și mai mare cu trecerea timpului

Monte Kali se află la 530 de metri deasupra nivelului mării și acoperă o suprafață de peste 100 de hectare, deci a-l numi un munte nu este o exagerare. De asemenea, conține aproximativ 236 de milioane de tone de sare. Iar, cu peste 1.000 de tone de sare adăugate la fiecare oră din zi – aproximativ 7,2 milioane de tone pe an – muntele devine din ce în ce mai mare. Monte Kali atrage foarte mulți oameni care vor să urce această groapă uriașă de deșeuri, și, așa a devenit, oarecum, și o atracție turistică.

Dar, un munte de sare de această dimensiune în centrul Germaniei, aproape de păduri și râul Werra, ridică unele probleme de mediu. Deoarece mormanul de sare este în creștere, râul Werra a devenit foarte sărat, la fel ca și apele subterane din zonă.

Cercetările au descoperit că, din cele 60 până la 100 de specii de nevertebrate care au numit cândva zona Herringen acasă, au mai rămas doar trei, potrivit OdittyCentral. Cu toate acestea, oprirea producției nu este o opțiune pentru autorități, deoarece industria potasei este foarte mare în regiune, reprezentând câteva mii de locuri de muncă.

Interesant este că Monte Kali este doar cea mai mare dintre mai multe gropi de sare de masă din regiune, care a ajuns să fie cunoscută sub numele de „Land der weißen Berge” (Țara Munților Albi).

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!   

Mai multe