Noul plan al Guvernului împotriva evaziunii fiscale! Se dorește taxarea „banilor negri” proveniți din nunți și botezuri

21 septembrie 2023 19:31   Fapt divers

Lupta împotriva evaziunii fiscale continuă, iar de data aceasta, statul are în vizor un nou „pericol” la adresa economiei țării: nunțile și botezurile! Chiar și darul de nuntă ar putea fi impozitat de către Guvern, însă, trebuie menționat că eforturi în acest sens se tot fac de 15 ani, însă nu au avut succes.

Potrivit informațiilor oferite de către cei de la adevarul.ro, statul intenționează să modifice Legea 70/2015, care aduce în discuițe încasările în numerar ale organizatorilor de nunți și botezuri. Se pare că aceste schimbări aduse legislației schimbă plafonul de plată în numerar de la 10.000 de lei, la numai 2.500, începând cu anul 2025.

Potrivit acestei legi, organizatori de nunți, botezuri, dar și orice alt tip de evenimente, pot încasa în numerar cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi, orice alt tip de finanțare, dar și contravaloarea serviciilor prestate numai în limita unui plafon zilnic de 10.000 de lei. Odată cu 1 ianuarie 2025, această sumă va scădea la 2.500 de lei.

Darul de nuntă ar putea fi impozitat de către autorități

Iar schimbările aduse de acest nou proiect de lege nu se limitează doar la atât! Conform textului propunerii, este foarte ușor de interpretat faptul că se dorește și impozitarea darului de nuntă! Mai precis, ar fi vorba despre un impozit de 70% asupra veniturilor a căror proveniență nu poate fi dovedită, iar, aici poate intra și darul de nuntă primit de către miri!

„Orice venituri realizate de persoanele fizice constatate de organele fiscale, în condiţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor”, scrie în noul proiect de lege, conform sursei citate.

Trebuie menționat că, deja de aproape 15 ani, Guvernul a tot încercat să documenteze mai bine veniturile reale provenite la evenimente precum nunțile și botezurile, pentru stoparea evaziunii fiscale.

Mai multe