Orașul din România unde oamenii trăiesc deasupra a sute de tuneluri subterane. Unde ajung galeriile

5 mai 2023 16:42   Fapt divers

De fiecare dată când suntem tentați să credem că am reușit să elucidăm misterele istoriei, ceva nou iese la suprafață, care ne reamintește cât de puțin știm, de fapt, despre trecut. Un asemenea caz vine și din unul dintre cele mai cunoscute orașe ale țării noastre, unde locuitorii trăiesc deasupra unei rețele uriașe de tuneluri, vechi de sute de ani. Află alături de Click! despre ce este vorba!

Poate că mulți dintre noi, chiar și specialiști în domeniu, sunt tentați să creadă că, în ziua de azi, am „rezolvat” mai toate misterele istoriei. Însă, de fiecare dată când acest gând ni se strecoară în minte, ceva nou pare să iasă la suprafață, care ne arată cât de puțin știm, încă, despre trecutul nostru. Iar potrivit informațiilor oferite de către fanatik.ro, o asemenea situație vine chiar din țara noastră, din unul dintre cele mai cunoscute orașe din România!

Este vorba despre Focșani, al cărui locuitori trăiesc deasupra unei rețele uriașe de tuneluri vechi de sute de ani, despre care oamenii știu încă din anii 1930. Catacombele din oraș își au originea în perioada în care Focșaniul era împărțit între Moldova și Țara Românească, iar rolul acestor construcții subterane era de a crea confuzie printre posibilii hoți care veneau în oraș. Multe dintre aceste structuri au fost descoperite după 1977, când autoritățile au demolat multe dintre clădirile vechi, iar orașul a avut parte de un program serios de construcții.

Structurile se întind sub întreg orașul

De la complexul Zimbrului, până la ceasul din centru, întreg orașul este împânzit de aceste tuneluri și beciuri, cele mai mari având o lungime de 12 metri, cu o lățime de 8 metri. Iar în privința părerii experților, aceștia nu pot spune cu certitudine care era rolul acestor structuri, în ciuda mai multor speculații. În total, ar fi vorba despre aproximativ 280 de tuneluri în Focșani.

O posibilă întrebuințare ar fi putut fi protejarea diverselor bunuri de contrabandă, cu secole în urmă. De exemplu, la vremea când au fost construite, aceste structuri ar fi putut fi pline de alcool, cât și sume însemnate de bani.

Mai multe