Pericolul la care îți expui câinele, la fiecare plimbare. Ce sunt aristele?

25 iunie 2022 10:00   Fapt divers

Sezonul călduros este o mare bucurie pentru toți oamenii, însă ascunde o serie de pericole pentru prietenii noștri patrupezi. De la temperaturile prea mari pentru ei, până la țânțari și căpușe, vara trebuie să fii mult mai atent la prietenul tău blănos, căci poate dezvolta multe probleme de sănătate.

Știm că țânțarii provoacă dirofilaria, viermele cardiac, căpușele sunt la fel de periculoase, căci babesioza poate fi fatală, căldura duce la hiperventilație și, în cel mai rău caz, la probleme mai grave, iar acum aristele provoacă isterie printre stăpânii de câini, căci sunt foarte parșive. În cazul în care nu ai auzit niciodată de acest termen, stai liniștit/ă, sigur l-ai văzut, prin iarbă.

Poveste înduioșătoare: Ți se rupe inima! Cel mai trist căţel din România caută stăpân englez. De 11 ani nu-l vrea nimeni 

Aritele sunt partea unor anumite ierburi care arată ca un spic de grâu. Odată ce se usucă, se va desprinde de plata pe care a crescut și devine dură și atât de ascuțită încât poate penetra pielea animăluțului tău. Se află în zonele cu vegetație și dacă nu acorzi o atenție sporită la plimbarea zilnică, riști să le descoperi apoi în blana, pielea interdigitală, urechile, nasul, ochii sau alte părți ale corpului patrupedului tău.

Ce probleme de sănătate provoacă aristele? Sunt foarte dureroase!

Aristele duc la apariția unor anumite afecțiuni, caracterizate în principal de infecții și durere severă. Dacă ajung în urechile cățelului tău, aristele duc la otită și iritație, vei observa că se scutură foarte des și că este agitat. Controlează-l cu atenție, căci se poate infecta, dacă arista nu e descoperită la timp. Aristele pot fi inspirate, iar primele semne sunt strănutul, respirația grea, sacadată și chiar hemoragia.

Rămâi informat! Nu rata:  Cum ținem sub control agresivitatea câinilor față de stăpân! Ce trucuri ne învață dresorul de câini al vedetelor, Mihai Nae!

Grav este dacă ajung în piele, căci sunt greu de găsit, mai ales că pot migra. Provoacă inflamații puternice, tumefacție, durere intensă și chiar puroi. Aristele intră cel mai des în pielea interdigitală a patrupedului tău sau, în termeni populari, între „pernuțele” cățelului. La nivelul ochilor ele duc la conjunctivite, keratite și ulcer cornean, iar în unele cazuri este necesară intervenția chirurgicală.

Dacă observi simptomele de mai sus, cel mai bine e să îți duci câinele la medicul curant și să nu stai pe gânduri. Cu cât acționează mai devreme specialistul, poți preveni infecții, inflamări și intervenții chirurgicale, dacă arista a penetrat de prea mult timp pielea câinelui. Evită plimbările prin zone cu vegetație uscată și verifică-ți câinele cu atenție, după fiecare ieșire.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe