De luni, poți să-ți plimbi câinele pe plajă. Există, totuși, niște reguli

Veste bună pentru iubitorii de animale de companie. De luni, 21 martie, își vor putea plimba cățeii pe plajele turistice de pe litoralul Mării Negre. Trebuie să respecte, totuși, niște reguli, în caz contrar riscă amenzi usturătoare.

caine, mare, plaja jpeg

Legea 56/2022, publicată vineri în Monitorul Oficial, elimină interdicția pe care o aveau românii de a-și duce animalele pe plajele turistice. Amenzile pentru nerespectarea interdicției erau cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei. Iată că de acum autoritățile au mai îmblânzit normele. De luni, după intrarea în vigoare a noii legi, va fi permis accesul cățeilor pe plajele turistice, „oricând în afara sezonului estival. Iar în timpul sezonului estival, accesul e permis numai cu acordul operatorilor respectivelor plaje”, se arată în legea 56.

Reguli de respectat

Indiferent de perioada din an, turiștii și localnicii care își plimbă cățeii de plajă trebuie să respecte câteva reguli: să îi țină în lesă și să aibă la ei pungi pentru a strânge în urma prietenilor necuvântători.

Amenzile pot ajunge la 10.000 de lei

Cei care își lasă câinele să zburde liber pot primi amenzi cuprinse între 100 și 1.000 de lei, iar cei care nu adună mizeria sunt sancționați dur, cu 1.000 până la 10.000 de lei. Amenzile vor fi aplicate de polițiștii locali și de ofițeri și subordonați ai Jandarmeriei Române, precizează avocatnet.ro.

„Am oferit abilitatea tuturor organelor din domeniu de a sancționă aceste comportamente, politia locală, politia națională, jandarmeria. Înainte, singura instituție abilitată să constate aceste contravenții și să dea amenzi era Garda de meniu, care nu putea fi peste tot. În urma unei întrebări parlamentare, am aflat că nu a dat niciun fel de amendă”, a explicat la PRO TV Cristian Rizea, inițiatorul legii.

Câinii utilitari ai persoanelor cu dizabilități și câinii din dotarea Ministerului Afacerilor Interne au acces liber pe toată perioada anului, fără acordul operatorilor plajelor turistice.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net