Povestea dramatică a tinerei răpite de un trib! I-au ucis familia și au tratat-o ca pe o sclavă
Povestea tinerei Olive Oatman era în atenția presei și publicului în anii 1850. Fiind o copilă de doar 14 ani, tânăra a fost răpită de către un trib de amerindieni, care i-a ucis familia și a tratat-o ca pe o sclavă. După ce a fost supusă la lucruri cumplite, micuța Olive a fost vândută altui trib.
Cine era Olive Oatman?
Născută pe 7 septembrie 1837, în Illinois, SUA, Olive Oatman era una din cei șapte copii ai lui Royce și Mary Ann Oatman. Familia, de religie mormană, a decis în 1851 (5 august) să se mute în California și s-au alăturat unui tren condus de James Brewster – ce nu a fost de acord cu conducerea din Salt Lake City, Utah, și ai cărui adepți se numeau Brewsterites.
Dar, din cauza tensiunilor dintre membrii grupului, familia Oliviei - o fată zveltă de 13 ani la acea vreme – s-a separat de aceștia și și-a continuat drumul spre Arizona singură, renunțând la Biserica lui Isus Hristos și a Sfinților din Zilele de pe urmă și căutând acum un nou loc unde să se stabilească.
Pe 18 februarie 1851, familia a fost atacată de membrii unui trib de amerindieni, în timp ce se afla în apropiere de Fort Yuma. Aceștia i-au ucis aproape toată familia, singurii membri pe care i-a lăsat în viață fiind Olive, sora ei mai mică Mary Ann (pe atunci 7 ani) și fratele ei mai mare Lorenzo (15 ani) – care a fost bătut până la inconștiență și lăsat să moară.
Au fost tratate ca sclave
Așa, cele două surori au fost duse în tabăra tribului, unde au dus o viață cumplită, fiind supuse la munci grele pentru niște copile - se presupune că au fost abuzate și sexual, chiar dacă nu există informații concrete. După un an de zile în sclavie, fetele au fost vândute unui alt trib – Mahove – pentru doi cai, ca parte dintr-un târg între triburi.
Aici, Olive și sora ei Mary Ann au dus o viață mai liniștită, fiind adoptate de liderul tribului și de soția sa, Espanesay și Aespaneo, ce le-am tratat ca parte din familie. Aceștia le-au făcut tatuaje faciale, un obicei printre cei din Mohave (cei fără tatuaje nu pot intra pe tărâmul morților sau nu vor fi recunoscuți ca parte din trib de către strămoșii lor).
Din păcate, în următorii patru ani, sora ei s-a stins din viață, murind de foame în urma perioadei de secetă și fiind doar una dintre victimele tribului. După atacul amerindienilor, fratele ei Lorenzo a reușit să se însănătoșească și era în căutarea celor două surori ale sale.
Când Olive avea 19 ani, ea a fost eliberată de Mohave de către Francisco Estevan – un comerciant și interpret de origine mexicană – ce aflase despre existența ei și a fost trimis ca intermediar de autoritățile americane pentru a negocia eliberarea ei.
Însoțită de acesta către Fort Yuma, Olive s-a reunit în sfârșit cu fratele ei Lorenzo. Povestea ei a atras atenția publicului și presei, revenind la civilizație ca adolescentă – avea părul lung și negru, pielea bronzată și fața tatuată - fiind doar o copilă și complet diferită când a fost răpită. Acum, ea vorbea limba tribului și uitase multe cuvinte în limba engleză.
În 1965, la nouă ani după ce a fost eliberată, Olive s-a căsătorit cu John B. FairChild – un crescător de vite și om de afaceri din Texas. Cei doi au adoptat o fetiță, Mamie, și s-au stabilit ulterior în Sherman, unde soțul ei a devenit bancher. potrivit Cespun.eu.
La vârsta de 65 de ani, pe 20 martie 1903, Olive Oatman Fairchild s-a stins din viață. Chiar dacă a dus o viață marcată de tragedie și a fost nevoită să se adapteze unor circumstanțe extrem de dificile, ea a decedat împlinită.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!