Povestea fabuloasă a bărbatului care a descoperit și a exterminat Lumea Nouă. Moștenirea controversată lăsată în urmă de Cristofor Columb

25 octombrie 2024 14:30   Fapt divers

Pe data de 12 octombrie 1492, soarta întregii omeniri s-a schimbat complet, după ce exploratorul spaniol, de origine italiană, Cristofor Columb descoperă Lumea Nouă.  

Este imposibil de subestimat efectul pe care descoperirea Lumii Noi l-a avut asupra soartei întregii omeniri. Moștenirea acestei epoci este una plină de controverse, marcată de nenumărate tragedii, cât și de dispariția culturilor native din cele două Americi, cât și, într-o bună măsură, a populațiilor în sine. Iar în timp ce America, de la sud la nord, trecea prin aceste momente dificile, aurul și resursele naturale extrase de aici porneau către țări precum Spania, Portugalia, Franța, cât și Regatul Unit.

Iar la baza acestui întreg capitol din istorie a stat Cristofor Columb, un personaj care astăzi are o moștenire controversată de-a lungul globului. Născut în 1451 în Genova, Columb era fiul unui mic comerciant, iar încă din copilărie era fascinat de poveștile marinărești pe care i le spunea fratele lui mai mare, Bartolomeo, conform historia.ro.

A făcut comerț în zone îndepărtate din Africa

La 15 ani, Columb se alătură Marinei Comerciale Portugheze, timp în care va călători pentru prima oară în Oceanul Atlantic. În 1477 el ajunge în Irlanda și în Islanda, iar câțiva ani mai târziu, între 1482 și 1485, el navighează tot mai departe, ajungând să facă negoț în zone îndepărtate din Africa, pe Coasta Guineei și Coasta de Aur.

Perioada în care a trăit Columb era dominată de descoperiri tot mai impresionante făcute de navigatori, iar călătoriile maritime deja începau să ajungă în zone tot mai îndepărtate și să bată vechile recorduri. Astfel, dorind să găsească o nouă cale de a naviga către Asia, Columb dobândește sprijinul regilor Ferdinad și Isabela de Castilia și va porni în voiajul său de-a lungul Atlanticului.

Columb moare în 1504

El pleacă din Cadiz pe 3 august 1492 cu trei corăbii, Nina, Pinta și Santa Maria, sperând să ajungă în China și India pe o nouă rută, navigând spre Vest. În cele din urmă, el ajunge în ce astăzi este Bahamas, unde ia la bord 7 indigeni taino, pentru a-i învăța spaniolă și pentru ca aceștia să convertească populația locală.

Spaniolii explorează și coasta Cubei, fiind încântați de bogățiile și solul fertil al zonei, dar își dau seama rapid că nu au ajuns unde își doreau inițial. În cele din urmă, Columb va face patru călătorii în Lumea Nouă, iar încercările sale de a stabili o colonie permanentă au întâmpinant nenumărate dificultăți. Columb chiar ajunge să fie arestat vreme de doi ani, în Spania, din cauza problemelor coloniilor sale.

Columb moare în 1504, iar moștenirea pe care o are astăzi este una controversată. În timp ce unii oameni încă îl consideră un explorator legendar, alții vorbesc tot mai mult despre jafurile și violurile care ar fi marcat expedițiile sale în Lumea Nouă.

Mai multe