Pregătirea caloriferelor pentru iarnă. Când și cum le desfundăm corect

17 septembrie 2024 19:00   Fapt divers

Chiar dacă maximele din această perioadă continuă să treacă ușor de pragul de 20 de grade Celsius, nu trebuie să ignorăm faptul că deja ne apropiem de începutul lunii octombrie. Lucrurile se pot schimba rapid, iar vremea poate deveni rece imediat, motiv pentru care este bine să fim pregătiți și să știm să ne pregătim calorifele pentru iarnă.

Deja înaintăm tot mai adânc în toamnă, iar lucrurile se pot schimba rapid. Așa că trebuie să ne pregătim caloriferele pentru iarnă, dacă nu vrem să fim prinși nepregătiți de frig!

Iar primul lucru pe care trebuie să îl facem este aerisirea acestora! Dacă avem centrală proprie, aceasta trebuie oprită, iar apoi trebui opriți robineții tur și retur ai caloriferului. Sub ștuțul aerisitorului trebuie pus un vas pentru a colecta apa, iar apoi vom deschide și robinetul de aerisire, folosind o cheie sau o șurubelniță.

Odată ce apa din calorifer începe să curgă lin, înseamnă că s-a eliminat tot aerul din calorifer. Acum putem închide robinetul de aerisire și putem deschide și robinetul tur.

Cum ne pregătim caloriferele pentru iarnă

De asemenea, caloriferele trebuiesc curățate periodic, atât pe interior cât și pe exterior, pentru a ne asigura că nu este nimic înfundat. Iar atunci când vine vorba despre curățenia pe interior, trebuie întâi să aerisim caloriferul și să ne asigurăm că instalația este golită de apă.

Vom introduce soluțiile de curățare necesare în interiorul caloriferului, alături de apă, iar apoi îl vom goli complet. Dacă este nevoie, procesul poate fi repetat. În general, cele din fontă sunt cel mai greu de curățat, în timp ce un calorifer de aluminiu poate fi întreținut ușor și nu se va înfunda prea des.

Ce trebuie să mai știm înainte de iarnă

Înainte de sosirea frigului, este important să ne asigurăm că presiunea apei este în regulă. Valoarea minimă pe care ar trebui să o vedem atunci când calorifele sunt reci este cuprinsă între 1 și 1,5 bari, în timp ce valoarea maximă este de 2,5 bari, când sun calde. Dacă aceste valori nu sunt atinse este posibil să existe scurgeri.

De asemenea, mai este important să montăm un detector de gaz și să reglăm funcția de încălzire a apei, pentru ca aceasta să nu fie excesiv de fierbinte și pentru ca centrala să nu consume gaz în exces.

Mai multe