Prima domnitoare din istoria României. Era originară din Italia, iar sub conducerea ei Țara Românească a înflorit

27 aprilie 2024 7:46   Fapt divers

Ecaterina Salvarezzo, fiind originară dintr-o familie italiană, a fost prima domnitoare din istoria României, contribuind semnificativ la dezvoltarea ei. Una dintre realizările sale notabile a fost înființarea primei tiparnițe din București.

Născută într-o familie siciliană influentă la Constantinopol în secolul al XVI-lea, Ecaterina Salvarezzo a avut o contribuție esențială în istoria României, ocupând funcția de domnitoare a Țării Românești timp de șase ani. Este cunoscut faptul că a construit împreună cu soțul ei, viitorul domnitor Alexandru al II-lea Mircea, prima tiparniță din București.

Întâlnirea cu Ecaterina Salvarezzo a fost decisivă pentru Alexandru al II-lea Mircea

Întâlnirea dintre Ecaterina Salvarezzo și Alexandru al II-lea Mircea la Constantinopol, în timpul pribegiei acestuia, a fost decisivă pentru destinul viitor al domnitorului. Cei doi s-au căsătorit în anul 1558 la Pera și, ulterior, au revenit în Țara Românească.

Ecaterina Salvarezzo a avut o contribuție majoră în politica și guvernarea țării. În primăvara anului 1568, după ce Doamna Chiajna, mama domnitorului Petru cel Tânăr, a căzut în dizgrația turcilor, sultanul Selim al II-lea a decis numirea unui nou domnitor în Țara Românească, având în vedere și influența familiei Salvarezzo la Constantinopol.

Atunci când soțul ei a fost înscăunat ca domnitor, Ecaterina Salvarezzo a fost nevoită să treacă la ortodoxism și a ctitorit Mănăstirea Slătioarele din Ocnele Mari. În plus, în 1573, împreună cu domnitorul, a înființat prima tiparniță din București, la Mănăstirea Plumbuita.

A plecat în exil unde și a murit

După ce fiul ei, Mihnea al II-lea, a fost înscăunat ca domnitor în Țara Românească de către sultanul Murat al III-lea, Ecaterina Salvarezzo a condus țara în calitate de regentă timp de șapte ani, între 1577 și 1583, într-o perioadă dificilă, marcată de intrigi și presiuni politice.

Cu toate acestea, în 1583, sultanul Murat al III-lea l-a mazilit pe Mihnea al II-lea, iar familia a fost exilată la Constantinopol, apoi în insula Rhodos și în final în Tripoli, pe coasta Africii de Nord, scrie Adevarul. 

Mai multe