S-a transformat din prostituată în „eroina” unuia din cele mai răsunătoare scandaluri. Ce rol a avut „spioana nudă” în „Afacerea Profumo”

30 iulie 2023 7:42   Fapt divers
Ultima actualizare:

Poate mulți nu au auzit de ea, însă, povestea Christinei Keeler a fost ecranizată de mai multe ori de-a lungul timpului, datorită faptului că a reprezentat transformarea unei prostituate în spioană, „eroină” în cazul care a făcut vâlvă în anii ’60, așa numita „Afacere Profumo”. Legătura ei cu secretarul britanic de război, John Profumo, și atașatul naval sovietic Evgheni Ivanov, au stat la baza scandalului.

Content image

Christine Margaret Keeler s-a născut pe 22 februarie 1942 în Uxbridge, Middlesex, într-o familie săracă. Nu a avut o copilărie prea fericită. Tatăl ei și-a abandonat familie când ea avea dor 3 ani, fiind crescută doar de mama ei într-o casă improvizată, făcută din două vagoane de cale ferată transformate în locuință. Pe când avea vârsta de 9 ani, în anul 1951, micuța a fost trimisă într-un orfelinat din Littlehampton, atunci când dascălii de la școală au constatat că suferă de malnutriție.

Christine fusese abuzată sexual atât de tatăl vitreg, cât și de prietenii acestuia, în repetate rânduri. La vârsta de 15 ani, lucra ca model într-un local rău famat de pe Baker Street (strada pe care se afla locuinţa lui Sherlock Holmes din romanele lui Conan Doyle), din Soho, „Murray’s Cabaret Club”. Doi ani mai târziu, la vârsta de 17 ani, a adus pe lume un fiu „din flori”, după o aventură cu un sergent al Forțelor Aeriene ale SUA,  care nu supravieţuieşte.

În vara anului 1959, lucra ca și chelneriță, timp în care a fost introdusă de „colege” în mediul social înalt din Londra, mai exact de o anume Maureen O’Connor, care lucra la cabaretul Murray din Soho. Astfel, ajunsă dansatoare topless, ea s-a făcut cunoscută ca „topless showgirl”.

Începe o relație cu John Profumo

La club, tânăra l-a cunoscut pe Stephen Ward, medic osteopat. Cei doi s-au mutat împreună în scurt timp, dar se pare că au avut doar o relație platonică, dovedindu-se în 1961 că acesta era, de fapt, agent dublu, lucrând atât pentru MI5, cât și pentru KGB, după cum scrie ea în autobiografia sa, „Secrete și minciuni”.

La o petrece organizată de una din cele mai proeminente personalităţi ale aristocraţiei britanice, lordul Astor, Stephen îi face cunoștință Christinei cu secretarul de stat în Ministerul de Război, John Profumo. Cei doi încep o scurtă aventură, fără ca bărbatul să ştie că făcea amor cu amanta unui spion sovietic, ataşatul naval Evgheni Ivanov de la ambasada URSS la Londra. Relația s-a încheiat în august 1961, după ce ministrul a fost avertizat de serviciile de securitate cu privire la posibilele riscuri.

În decembrie 1962, legăturile ei cu un cântăreț de jazz, Lucky Gordon, și cu un criminal numit Johnny Edgecombe au adus-o pe Christine Keeler în atenția opiniei publice. Când ea a decis să pună capăt relației cu Edgecombe, acesta s-a dus la locuința lui Stephen Ward din Wimpole Mews și a tras cinci focuri de armă asupra clădirii. Asta a determinat o serie de investigații ale jurnaliștilor interesați de povestea de scandal, iar dezvăluirile acestora au declanșat celebra „Afacerea Profumo”.

A fost tratată de presă ca o prostituată

Într-o încercare de a scăpa de amenințarea urmăririi penale ca și complice la o crimă, Keeler a început să vorbească despre aventurile ei cu Profumo și Ivanov. În ciuda faptului că inițial a negat orice fel de legătură cu ea, secretarul de stat a mărturisit în cele din urmă că au avut o aventură. Astfel că, a fost nevoit să demisioneze din guvern. În anul 1963, autoritățile britanice au început să-l investigheze și pe Stephen Ward sub acuzația de imoralitate. Iar unul dintre martori principali ai procurorilor a fost nimeni alta decât Christine.

Ward a fost judecat pentru că trăia din câștiguri imorale, dar s-a sinucis înainte de a se ajunge la un verdict. Profumo reuşeşte să fugă la Moscova, fiind decorat cu „Ordinul Lenin”. Iar în ceea ce îl privește pe Ivanov, el nu dobândeşte din partea şefilor răsplata la care se aştepta pentru afacerea de spionaj pe care o iniţiase (Ivanov şi Ward i-au solicitat Christinei să afle de la Profumo când aveau o aventură informaţii referitoare la amplasarea rachetelor nucleare americane în Germania Occidentală), este părăsit și de soție din cauza relaţiei pe care o avusese cu Christine, astfel că devine alcoolic.

În decembrie 1963, Christine Keeler, care a fost tratată de presă ca o prostituată, a fost, la rândul ei, acuzată de mărturie mincinoasă în fața instanței și a fost condamnată la nouă luni de închisoare. Încheie un contract prin care accepta să fie fotografiată nud, iar, la scurtă vreme este editat un roman în care există un personaj cu „datele” sale. 

S-a stins din viață în 2017

S-a căsătorit de două ori, în ambele cazuri pentru scurt timp și fără succes. Fiul ei, Jimmy, din prima căsătorie, cu Jimmy Levermore, un constructor, a fost crescut de mama lui Keeler. Seymour, copilul celei de-a doua căsătorii, în 1971, cu Anthony Platt, directorul unei fabrici de metal, a rămas aproape de ea, chiar și atunci când familia și prietenii au abandonat-o. Avea și o nepoată.

În ultima etapă a vieții ei, Christine Keeler a trăit aproape singură, dând interviuri jurnaliștilor despre Afacerea Profumo. Totodată, a publicat mai multe relatări despre scandal, susținând în una din ele că a rămas însărcinată ca urmare a relației cu John Profumo și, ulterior, a făcut un avort. În 2017, la vârsta de 75 de ani, Chirtine Keeler murea la Londra. Suferea de boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

„Afacerea Profumo” a inspirat numeroase cărţi, între care şi o biografie a Christinei intitulată oarecum demagogic „The Truth at Last. My Story („Adevărul în cele din urmă. Povestea mea” n.r)), iar povestea Christinei Keeler a fost ecranizată de mai multe ori de-a lungul timpului. 

Mai multe