Scufundarea Titanicului, prezisă cu 14 ani înainte de tragedie? Adevărul a ieșit la iveală abia acum

31 mai 2023 6:44   Fapt divers
Ultima actualizare:

Povestea celebrei nave Titanic este cunoscută în toată lumea! Cu toţii ştim că la data de 14 aprilie 1912, și-au pierdut viața 1514 persoane, într-unul dintre cele mai cumplite dezastre maritime. Povestea a devenit și mai cunoscută după lansarea filmului cu același nume, în 1997. Însă, puțini sunt cei care știu că, înainte cu 14 ani ca tragedia să aibă loc, a fost scrisă o carte care a prezis soarta tragică a Titanicului.

Toată lumea cunoaște soarta tragică a Titanicului, însă, suntem siguri că puțini sunt cei care știu că, cu 14 ani înainte de accident, în 1989, a fost publicată o carte care spune povestea unei nave cu același sfârșit. Coincidență? 

Morgan Robertson a scris cartea „Futility, or the Wreck of the Titan” în 1898, în care relatează povestea unui vas, ironic, numit Titan, care s-a scufundat, în ciuda faptului că, în același caz ca și celebra navă Titanic, se spunea că „este de nescufundat”. Cu toate acestea, coincidențele sunt abia la început. Nu doar numele este asemănător. Așadar, mai mult decât atât, la jumătatea cursei, undeva în oceanul Atlantic, vasul loveşte un aisberg, și, nici în cazul lui Titan, nava nu a avut destule bărci de salvare.

Asemănări între Titanic și Titan

Credeai că asta este tot? Bineînțeles că nu. Pe lângă numele navei și același sfârșit tragic, o altă coincidență este și numele căpitanului, în ambele cazuri acesta numindu-se Smith. De asemenea, Titanicul a lovit aisbergul pe 15 aprilie 1912 la o distanţă de 370 de mile de Newfoundland, iar, în carte, nava Titan loveşte aisbergul într-o noapte de aprilie la 400 de mile distanţă de Newfoundland. 

Motivul scufundării și numărul mare de decese în ambele cazuri au fost viteza excesivă, lovirea aisbergului și, cum am menționat, numărul insuficient de bărci de salvare. Și lungimea navelor și numărul compartimentelor sunt asemănătoare, Titanic avea 269 de metri și 16 compartimente etanșe, iar, în carte, Titan are 244 de metri și 19 compartimente. Ambele nave au fost construite din aliaje de oțel de ultimă generație și aveau 3 elice. Totodată, celebra navă transporta 2.228 de pasageri, în timp ce, pe vasul din carte se aflau 2.000 de oameni. Numărul supraviețuitorilor, însă, este puțin diferit: de pe Titan au supraviețuit doar 13 persoane, pe Titanic 714.

A căpătat notorietate după tragedia Titanicului

Interesant este faptul că „Futility, or the Wreck of the Titan” a căpătat notorietate abia după scufundarea reală a Titanicului. De asemenea, autorul, Morgan Robertson s-a îmbogățit. Chiar dacă asemănările par a nu fi doar coicidențe, acesta a susţinut că ştia foarte multe lucruri despre construirea de vase maritime şi practicile maritime, iar similarităţile dintre tragedie şi povestea acestuia sunt, într-adevăr, doar o coincidenţă.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!            

Mai multe