Imaginile care ar putea descifra misterul Titanicului. De ce s-a scufundat, de fapt, în urmă cu mai bine de 100 de ani

Secretele Titanicului au fost dezvăluite? Cea mai faimoasă epavă din lume a fost surprinsă în cele mai mici detalii prin prima scanare digitală, folosind o imagine unică 3D a întregii nave. În 14 aprilie 1912, peste 1.500 de oameni au murit, după ce luxoasa navă a lovit un aisberg în călătoria sa.

Titanic s-a scufundat în data de 14 aprilie 1912, după ce a lovit un aisberg / Foto: Shutterstock
Titanic s-a scufundat în data de 14 aprilie 1912, după ce a lovit un aisberg / Foto: Shutterstock

PRima scanare digitală a Titanicului

Prima scanare digitală de dimensiuni complete a celebrului Titanic, care se află la 3.800 de metri adâncime în Atlantic, creată folosind cartografierea la mare adâncime, oferă o imagine completă 3D a întregii nave, permițând să fie văzută ca și cum apa ar fi fost drenată.

„Există încă întrebări, întrebări de bază, la care trebuie să se răspundă despre navă", a declarat analistul Parks Stephenson, care a studiat Titanicul timp de mulți ani și care crede că, astfel, modelul este „unul dintre primii pași majori pentru a conduce povestea Titanicului spre cercetări bazate pe dovezi - și nu speculații”, potrivit publicației BBC.

Titanicul a fost explorat în amănunțime de când a fost descoperită epava sa, în 1985, însă, este atât de mare încât, în întunericul adâncului, camerele de luat vederi nu ne pot arăta decât părți ale navei în descompunere - niciodată totul.

Așadar, în vara anului 2022, scanarea digitală, de Magellan Ltd, o companie de cartografiere la mare adâncime, și Atlantic Productions, care realizează un documentar despre proiect, a făcut posibilă reconstituirea 3D cu ajutorul unor submarine telecomandate de la suprafață, petrecând mai mult de 200 de ore pentru a cerceta epava pe toată lungimea și lățimea ei și realizând peste 700.000 de imagini din toate unghiurile posibile. De aceea a fost posibilă o reconstrucție exactă.

Prora, ușor de recunoscut chiar și după 111 de ani

„Adâncimea ei, de aproape 4.000 de metri, reprezintă o provocare - și nu avem voie să atingem nimic pentru a nu deteriora epava. Și cealaltă provocare este că trebuie să cartografiezi fiecare centimetru pătrat - chiar și părțile neinteresante, trebuie să cartografiezi noroiul, deoarece ai nevoie de acest lucru pentru a completa între toate aceste obiecte interesante”, a declarat Gerhard Seiffert de la Magellan, care a condus expediția, considerând-o cel mai mare proiect de scanare subacvatică pe care l-a întreprins vreodată.

Scanarea arată atât scara navei, cât și câteva detalii mici, cum ar fi numărul de serie de pe una dintre elice sau prora, acoperită de rugină, ușor de recunoscut chiar și după 111 de ani de la tragedie. Sunt vizibile, de asemenea, bunuri personale.

„Îți permite să vezi nava așa cum n-ai putea niciodată s-o privești dintr-un submersibil. O poți vedea în întregime, o poți vedea în context și în perspectivă. Iar imaginea 3D îți arată acum adevărata stare a epavei” a declarat Parks Stephenson, uimit de prima reprezentare 3D a epavei Titanicului.

Totodată, el este de părere că studierea scanărilor ar putea oferi noi informații în legătură cu ce s-a întâmplat cu Titanicul în acea noapte fatală din 1912: „Încă nu înțelegem cu adevărat natura coliziunii cu aisbergul. Nici măcar nu știm dacă a lovit vasul la tribord (bordul drept al navei, n.r.), așa cum se arată în toate filmele”.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!      

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net