Singura faleză stâncoasă de pe litoralul românesc. Nu mulți sunt cei care știu despre acest loc unic din România

8 octombrie 2024 7:16   Fapt divers

Un paradis de care mulți români nu au auzit este ascuns în județul Tulcea. Locul parcă desprins dintr-un basm, care îmbină natura sălbatică cu istoria într-un cadru feeric, este singura faleză stâncoasă de pe litoralul românesc. Vorbim, bineînețes, despre Capul Doloșman, situat pe teritoriul administrativ al comunei Jurilovca.

Capul Doloșman, aflat în județul Tulcea, pe teritoriul administrativ al comunei Jurilovca, face parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării din anul 1990. Zona are o faună valoroasă și joacă un rol important în conservarea vegetației xerofite, a speciilor cuibăritoare, cum ar fi lăstunul mare și pietrarul negru, precum și pentru protecția dihorului pătat, a șarpelui rău și a șarpelui de apă. De asemenea, aici au fost semnalate specii rare în fauna României, cum ar fi bufnița mare și călifarul alb.

Conform informațiilor furnizate de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, în zonă a fost identificată și o specie de plantă endemică (Albăstrița) și o specie de plantă rară, cum este măslinul dobrogean. Zona are şi importanţă arheologică, existând aici vestigii ale vechilor civilizaţii.

Capul Doloșman, un loc unic din România

Capul Doloşman este alcătuit dintr-un calcar străvechi, stratificat pe orizontală, datând din Miocen (epocă ce a debutat acum 23 milioane de ani şi a luat sfârşit în urmă cu aproximativ 5 milioane de ani). Straturile de la bază sunt şi mai vechi, datează din Jurasic.

În apropierea rezervației naturale se află ruinele orașului antic Argamum (Orgame, Orgamum), care se întinde pe o suprafață mai mare de 2 ha. Acestea sunt rămășițele unor ziduri de apărare, drumurile incintei și unor bazilici paleocreştine.

Conform legendei, argonauţii au ajuns aici în căutarea Lânii de aur - de unde şi numele de Argamum. Cetatea Argamum și-a găsit sfârșitul în secolul V d.Hr., atyât din cauza năvălirilor goților, hunilor, avarilor și slavilor, cât și din cauza închiderii golfului Argamon de cordonul litoral denumit Insula Lupilor și transformarea sa în liman impropriu navigației corăbiilor mai mari. Locuitorii s-au strămutat mai la sud, spre Histria, Tomis, Callatis sau Constantinopol, relatează Adevărul.ro.

Mai multe