Singurul român care a luat premiul Oscar. A iubit-o și a lansat-o pe Marilyn Monroe

29 iulie 2023 13:00   Fapt divers
Ultima actualizare:

Născut în Craiova, Jean Negulesco, regizor, scenarist, producător de film și pictor, este singurul român care are o stea pe „Walk of Fame” și ale cărui filme au primit patru premii Oscar. Și totuși, numele său nu este atât de cunoscut în România. Considerat unul dintre cei mai de succes regizori din Hollywoodul anilor ’40-’50, el a filmat peste 60 de filme de succes, colaborând cu vedete de succes, precum Marilyn Monroe, Cary Grant, Greta Garbo, Sophia Loren, Fred Astaire, Lauren Bacall și Joan Crawford. În plus, pentru cei care nu știu, primul film „Titanic” cu sunet, din 1953, îi poartă semnătura. 

Jean Negulesco (1900-1993) rămâne în mare măsură necunoscut în România. Născut Ioan Negulescu la începutul secolului trecut, într-o bogată familie, Jean a părăsit țara natală la vârsta de 20 de ani. Talentul pentru pictură l-a descoperit foarte devreme, când tânărul, cercetaș voluntar în rândurile Crucii Roșii în timpul Primului Război Mondial, a schițat un portret al lui George Enescu, care l-a cumpărat la un preț mare. Deși a început să studieze desenul la București, tatăl său a vrut să îl trimită la Paris să studieze economia și administrația, însă tânărul Jean s-a înscris în schimb la Școala de arte „Académie Julian“, determinându-l pe tată să nu-i mai trimită consistenta alocaţie lunară, convins că în acest fel îl va face să renunțe la visurile artistice.

Deoarece nu a reușit, Jean a ajuns să facă tot felul de munci pentru a se întreține, inclusiv spălatul vaselor într-un cunoscut restaurant, Chartier de pe Boul’Mich. Atunci a avut ocazia să-l cunoască pe sculptorul Constantin Brâncuși și să descopere artiști precum Pablo Picasso, Tristan Tzara și René Clair, care tocmai dubutase în filmul „Le Lys de la life” („Crinul vieții"), o adaptare după un basm scris de Regina Maria a României.

În vara anului 1922, Negulescu s-a întors în țara natală, unde a conceput sceografia unui spectacol de teatru, la Craiova, și a deschis prima sa expoziție personală, la Ateneul Român. Mai târziu, revenind la Paris, s-a îmbolnăvit de tuberculoză și, după ce a vândut cu succes un tablou cineastului american Rex Ingram, a plecat cu veniturile câștigate pe Coasta de Azur, pentru a se trata. Își petrecea serile la celebrul hotel „Negresco” din Nisa, unde își câștigă existența ca dansator profesionist.

S-a căsătorit cu o americancă bogată și divorțată din Chicago

S-a căsătorit cu o americancă bogată și divorțată din Chicago, Winifred Hayers Havlicek, care i-a făcut cadou de nuntă o expoziție în celebra galerie din Paris „Campagne Première”. Negulescu s-a stabilit ulterior peste Ocean, la New York și apoi la Washington. Cu toate acestea, a divorțat și s-a trezit pe coasta Pacificului, în California. Acolo, nu a durat mult până să vină succesul. După ce marea Greta Garbo a acceptat să pozeze pentru el și s-a dezvoltat o mică poveste de dragoste între cei doi, Negulescu a decis să renunțe la pictură și să se dedice în întregime cinematografiei. Cei 19.000 de dolari câștigați din vânzarea ultimei sale expoziții personale îi oferă posibilitatea de a-și face debutul în cinema ca regizor și producător independent, cu filmul de autor, „Three and a Day”.

Însă, a fost atât de slab, încât nu a fost niciodată lansat. Cu toate acestea, asta i-a deschis porțile studiourilor. A lucrat în diferite echipe de filmare, ca asistent regizor - din acel moment a semnat doar Jean Negulesco - până când, după mulți ani de muncă, a devenit regizor.

Negulesco: „Marilyn Monroe este visul împlinit al oricărui bărbat”

În 1948, au fost realizate două dintre cele mai importante filme ale lui Jean Negulesco: „Johnny Belinda“ – cu Jane Wyman, Lew Ayress, Charles Bickford, Agnes Moorehead, care a adunat 12 nominalizări la premiile Oscar, inclusiv pentru regie, și „Road House“, cu Ida Lupino, Cornel Wilde, Celeste Holm, Richard Widmark

Dar poate cel mai faimos film al său este comedia romantică „How to Marry a Millionaire”, produsă de 20th Century Fox și lansată în 1953, cu Betty Grable, Marilyn Monroe, Lauren Bacall, William Powell, David Wayne, Rory Calhoun și Cameron Mitchell în rolurile principale. Premiera filmului, un succes comercial uriaș, a marcat și începutul formidabilei campanii de publicitate care avea să o stabilească ulterior pe Marilyn Monroe drept sex-simbol al Statelor Unite ale Americii. 

„Marilyn Monroe este visul împlinit al oricărui bărbat din lumea largă. Este femeia cu care visezi și trebuie să-ți înșeli nevasta. Mort să fii, să nu te înnebunească!”, declara Jean Negulesco, într-o declarație de presă.

Marilyn i-a fost prezentată lui Negulesco de bunul ei prieten de la revista „Life”, John Florea, iar în timpul filmărilor, se spune că Jean și diva blondă au avut parte și de o poveste de dragoste. Negulesco a continuat să regizeze filme până în 1970, când a lansat pelicula „Hello-Goodbye”, și și-a petrecut ultimii ani ai vieții în Spania, la Marbella, unde și-a cumpărat o proprietate.

În 1968, s-a întors în România

În 1945, Jean Negulesco a cunoscut-o pe superba Ruth „Dusty” Anderson (1918-2007), un model de succes pentru agenția de modele Harry Conover și o actriță de ocazie. Ea se află în plin divorț după ce soțul ei se întorsese din război, în timp ce Negulesco era unul dintre cei mai râvniți burlaci de la Hollywood. Deși Ruth i-a respins inițial avansurile, întrucât românul era cunoscut drept playboy, cei doi au devenit rapid de nedespărțit și în 1946 s-au căsătorit. Din păcate, nu au putut să aibă copii, dar au adoptat două fete, Gabrielle și Christine, luate dintr-un orfelinat din Stuttgart, În ciuda numeroaselor aventuri ale lui Jean, cuplul a fost de nedespărțit și „Dusty”, care a renunțat definitiv la filme de dragul căsătoriei, devine la rândul său o pictoriță apreciată. 

Puțină lume știe astăzi că Jean Negulesco s-a întors în România în 1968, a vizitat studiourile din Buftea și a avut multe întâlniri cu cineaști autohtoni. A corespondat mulți ani cu academicianul Mihnea Gheorghiu și cu fiica sa, criticul Manuela Cernat, care i-a tradus și volumul „Amintiri europene și a hollywoodiene”, pe care l-a intitulat „Drumul printre stele”, și i-a oferit o monografie, „Jean Negulescu – Un român la Hollywood”. În timpul vizitei, Negulesco ar fi fost de acord să regizeze o co-producție româno-americană, un remake al „Masca lui Dimitrios”, dar proiectul nu s-a materializat niciodată.

 Există doar câteva pelicule regizate de către Negulesco

În 1990, Uniunea Cineaștilor l-a acceptat ca membru onorific. În 1992, a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Mihnea Gheorghiu, președintele Asociației Cineaștilor, tot din Craiova, a înființat Fundația Internațională „Jean Negulescu” cu scopul de a promova, în orice mod posibil, modelul și opera marelui cineast. În Craiova, orașul natal, s-a înființat o filială unică a fundației, a fost pusă o placă pe casa în care s-a născut regizorul, a fost numit un cinematograf în cinstea sa, i s-a acordat titlul de cetățean de onoare post-mortem și i s-a dat numele unei străzi. În anii următori însă, multe inițiative ale filialei s-au epuizat.

„Placa de pe casă a fost dată jos, pentru că între timp casa a fost cumpărată de către cineva. Legile ţării au permis ca acea casă să fie achiziţionată de o persoană fizică. Noi am făcut acea placă cu bani din buzunar, nu am beneficiat la vremea respectivă de subvenţie din partea cuiva“, şi-a amintit regizorul Gheorghe Obrocea, animatorul Fundaţiei Internaţionale „Jean Negulescu“, relatează Adevărul.ro.

În plus, astăzi, cinematograful „Jean Negulescu” nu mai este în funcțiune, clădirea a fost reconstruită între timp, iar în patrimoniul Arhivei Naționale de Filme există doar câteva pelicule regizate de către legendarul cineast.

Mai multe