Țara bogată în aur care are același steag ca al României. Drapelul asemănător a creat multe discuții
Ciad este un stat din centrul Africii. Se învecinează cu Libia la nord, Sudan la est, Republica Centrafricană la sud, Camerun la sud-vest, Nigeria și Niger la vest. Este una dintre cele mai sărace țări ale lumii, 80% din populație trăind sub limita sărăciei. Totodată, este țara cu același steag ca al României, cunoscută și ca “Inima moartă a Africii”.
Ciad și-a primit numele de la lacul Ciad
Ciadul nu are ieșire la mare și climatul său este în mare parte deșertic, denumit de multe ori “Inima moartă a Africii”, singura zonă fertilă aflându-se în sudul țării. Ciad și-a primit numele de la lacul Ciad, situat în vestul țării, la granița cu Niger. Lacul Ciad este cea mai mare întindere de apă din țară și a doua ca mărime din Africa, 1.500 km pătrați.
Ciad condamnă România ca i-a furat drapelul
De 27 de ani, ţara central africană, una dintre cele mai izolate locuri de pe pământ, se teme discret că România i-a copiat drapelul. Politicienii români, care au adoptat steagul în 1989, spun că au fost conştienţi că Ciadul avea deja acelaşi tricolor. Preşedintele francez de la acea vreme, Francois Mitterand, a încercat să convingă România să se răzgândească în privinţa drapelului.
„Însă existau lucruri mai importante de făcut”, a declarat preşedintele de atunci al României, Ion Iliescu. De atunci, parlamentul Ciadului a protestat de la distanţă, iar unii specialişti în studiul drapelurilor acuză România de furt de drapel.
Diferenţa dintre drapelul României şi al Ciadului
Diferenţa dintre drapelul României şi al Ciadului o face nuanţa de albastru, în drapelul Ciadului fiind un albastru mai închis. De altfel, o declaraţie politică făcută de un parlamentar român în urmă cu 11 ani arată că problema asemănării drapelelor poate fi una foarte serioasă.
„În anul 2001 am iniţiat o propunere legislativă pentru a preîntâmpina un incident diplomatic - ca pe culoarea galbenă a drapelului României să apară stema naţională, astfel încât drapelul românesc să nu mai fie confundat la acea vreme cu drapelul altor două ţări, respectiv Andora şi Ciad. Între timp, acest mic stat, Andora, a luat-o înaintea României şi a pus o stemă pe culoarea galbenă, astfel încât nu mai poate fi confundată cu Ciadul sau cu România”, arăta deputatul Metin Cerhez în 2004.
Ciadul, țara bogată în aur
Ciadul este o țară bogată în aur și uraniu, iar recent a dobândit și statutul de stat exportator de petrol. A devenit o națiune producătoare de petrol în 2004, după ce s-a finalizat o conductă în valoare de 3 miliarde de dolari, care leagă câmpurile sale petroliere de terminalele aflate pe coasta atlantică. Istoria post-independență a țării a fost marcată de violență și de instabilitate, mai ales din cauza tensiunilor dintre nordul majoritar arabo-musulman și sudul care e predominant creștin și animist.
Deși țara dispune de atâtea resurse naturale, Ciadul nu este o țară bogată, ba chiar se confruntă cu lipsa infrastructurii și se numără printre cele mai sărace state din lume. Nivelul de trai al populației se numără, de asemenea, printre cele mai scăzute din lume.