Cea mai veche țară din lume este în Europa. Multe persoane nici nu știu că există

Ultima actualizare:

Descoperirea celei mai vechi țări din lume poate părea o surpriză pentru mulți, deoarece aceasta se află adânc în istoria Europei și a rezistat testului timpului fără a fi adesea menționată. San Marino, a treia cea mai mică țară din Europa, este considerată a fi cea mai veche țară existentă, dar paradoxal, mulți oameni nici măcar nu știu că există.

San Marino. Foto: Pinterest.
San Marino. Foto: Pinterest.

Legenda fascinantă a țării San Marino

Înființată în anul 301 e.n., San Marino are la bază o legendă fascinantă. Un pietrar croat, înfometat de persecuția pentru credințele sale creștine, a părăsit Croația în 257 și a găsit refugiu într-un colț de pământ care avea să devină San Marino. Conform atlas-geografic.net, acest pietrar a contribuit la reconstruirea zidurilor orașului Rimini și a fondat o comunitate monahală independentă pe Monte Titano în 301 d.Cr.

Data oficială a constituției San Marino este 3 septembrie 301 d.Hr., iar în 1463, teritoriul s-a extins pentru a include așezările Faetano, Fiorentino, Montegiardino și Serravalle. Independența San Marinoului a fost recunoscută de Statele Papale în 1631, conferindu-i statutul de cel mai vechi stat suveran și republică constituțională existentă.

Cea mai veche constituție scrisă

Un aspect remarcabil al istoriei San Marinoului este adoptarea unei constituții scrise în anul 1600, cunoscută sub numele de Leges Statutae Republicae Sancti Marini. Acest document este încă în vigoare astăzi și reprezintă cea mai veche constituție scrisă din lume. Constituția San Marinoului, redactată în limba latină în secolul al XVI-lea, definește sistemul politic al țării și este considerată a fi primul act normativ modern din istorie.

Cu o istorie impresionantă, San Marino a continuat să se adapteze la schimbările timpului. În 1988, țara a devenit membru al Consiliului Europei, iar în 1992 a aderat la Organizația Națiunilor Unite. Cu toate acestea, este important de menționat că, în ciuda utilizării euro ca monedă oficială, San Marino nu este membru al Uniunii Europene și al zonei euro. Astfel, această mică țară continuă să-și păstreze unicitatea și să ofere lumii o perspectivă fascinantă asupra istoriei sale bogate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net