Toți șoferii trebuie să știe asta! Cine plătește amenda, dacă îmuprumiți mașina

29 mai 2024 8:45   Fapt divers

Conducerea unei mașini împrumutate poate atrage sancțiuni semnificative, în special dacă șoferul este surprins depășind limitele legale de viteză.

Indiferent dacă mașina este împrumutată unui prieten apropiat sau unui membru al familiei, dacă împrumutul este realizat ilegal, sancțiunile pot fi foarte severe.

Conform legislației în vigoare, proprietarul unui vehicul poate fi supus sancțiunilor penale dacă împrumută mașina unei persoane care nu deține permis de conducere, are permisul suspendat, expirat sau anulat, sau dacă permisul nu respectă normele legale din România.

De asemenea, împrumutarea mașinii unei persoane care a consumat alcool peste limita legală sau substanțe psihoactive poate atrage răspunderea penală a proprietarului.

Șoferii prinși conducând fără permis de conducere riscă pedepse cu închisoarea între 1 și 5 ani.

Cei surprinși conducând sub influența drogurilor sau alcoolului ori cu permisul suspendat pot primi pedepse cu închisoarea între 6 luni și 3 ani.

Proprietarul care a încredințat autoturismul unei persoane fără carnet auto va fi tras la răspundere.

Totuși, proprietarul nu poate fi sancționat dacă vehiculul a fost furat sau condus fără acordul său de către o persoană care a încălcat legea.

Ce se întâmplă atunci când șoferul care a împrumutat mașina este prins cu viteză peste limita legale

În cazul în care un șofer aflat la volanul unei mașini împrumutate este prins conducând cu viteză excesivă, există mai multe tipuri de sancțiuni posibile.

Prima variantă este cea în care atât proprietarul, cât și șoferul mașinii sunt trași la răspundere în solidar. Aceasta înseamnă că amândoi pot fi sancționați pentru încălcarea respectivă.

A doua variantă implică doar proprietarul mașinii. De exemplu, dacă mașina este condusă fără rovinietă (taxa de drum plătită), proprietarul este responsabil și va suporta sancțiunea pentru această infracțiune.

A treia variantă se aplică direct șoferului care a comis abaterea. Dacă acesta a încălcat limita de viteză, el va fi cel care va suporta amenda corespunzătoare.

În situațiile în care șoferul a depășit viteza legală sau a condus un vehicul cu probleme tehnice la sistemul de frânare, sancțiunea va fi aplicată direct șoferului și nu proprietarului mașinii, conform informațiilor furnizate de antena3CNN.

Mai multe