Trăsăturile de personalitate ale persoanelor care nu lasă alți oameni să-și termine frazele

7 ianuarie 2024 14:20   Fapt divers

A fost publicat un nou studiu, pe platforma The Vessel, care explorează trăsăturile de personalitate ale persoanelor care au obiceiul de a îi întrerupe pe alții și nu îi lasă să își terminte propozițiile. Cercetarea sugerează exersarea răbdării și dezvoltarea abilităților de ascultare activă.

Ce caracteristici au cei care te întrerup atunci când vorbești

1. Incapacitatea de a asculta activ și profund.  În general, acele persoane care îi întrerup pe alții au o capacitate redusă de a să asculta activ și profund. Acest lucru se datorează faptului că sunt prea ocupați să se gândească la ce vor spune în continuare, în loc să se concentreze la ceea ce spune cealaltă persoană. Alte explicații posibile pentru acest comportament includ egocentrismul și nesiguranța.

2. Sentimentul copleștor de invidie sau o tendință competitivă. La baza lanțului de întreruperi poate sta o dorință profundă de a nu fi întrecut de nimeni altcineva în conversație. Este ca și cum valoarea de sine a celui care întrerupe este legată de capacitatea sa de a-i depăși pe ceilalți.

3. Niveluri copleșitoare de nesiguranță. Oamenii care îi întrerup continuu pe ceilalți și intervin atunci când există chiar și cea mai mică pauză, vorbesc de obicei, în numele propriei lor nesiguranțe. Ei pot fi îngrijorați că povestea lor nu se va ridica la nivelul așteptărilor sau că oamenii își vor pierde interesul. Cel mai probabil, ei se luptă cu propriile lor nesiguranțe. Cu alte cuvinte, ei întrerup pentru a vedea dacă pot rămâne relevanți.

4. Capacitate de atenție scurtă. Unii oameni se nasc cu o capacitate de atenție scurtă. În acest caz, nu este vorba de faptul că nu sunt interesați de ceea ce ai de spus, ci de faptul că creierul lor merge pe o cale diferită. Este în mod constant în căutarea următoarei emoții, a următoarei idei strălucite. Cercetările sugerează că o capacitate de atenție scăzută poate avea la bază o varietate de factori, de la genetică la influențe de mediu

5. Tendințe narcisiste. Narcisiștii vor validare. Ei pot simți această dorință arzătoare de a menține conversația care se desfășoară în jurul lor, deoarece ei sunt vedeta spectacolului. Nu este vorba că nu pot auzi ceea ce spui, ci că atracția ego-ului lor este prea puternică și pur și simplu nu se pot opri din vorbit.

6. Lupta cu procesarea informațiilor. Unii oameni întrerup adesea din cauza unor ușoare probleme de procesare în creierul lor. În loc să aștepte cu răbdare să primească undă verde pentru a procesa informatia, creierul lor se grăbește, accelerând fără a lăsa cuvintele celeilalte persoane să treacă linia de sosire.

7. Dorința reală de a contribui la conversație. Unii oameni sunt atât de dornici să își exprime ideile încât nu reușesc să îl asculte pe celălalt până la capăt. Este ca și cum ar avea idei stocate în minte care așteaptă să fie dezlănțuite, iar entuziasmul lor depășește uneori răbdarea.

8. ADHD. Deoarece ADHD (tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție) este însoțită de provocări precum dificultatea de a se concentra, impulsivitatea și hiperactivitatea, persoanele cu ADHD se pot trezi mai des decât ar vrea să recunoască în conversații. Aceste probleme pot face uneori dificilă socializarea.

9. Le lipsește capacitatea de a percepe indicii sociale. Persoanele care nu pot rezista impulsului de a se lansa într-o conversație au un lucru în comun: uită semnele sociale. Este ca și cum nu ar vedea indiciile care se află chiar în fața lor, adică lucrurile pe care ceilalți oameni le consideră de la sine înțelese. Este posibil ca persoanele care nu pot rezista tentației de a întrerupe o conversație să nu fie atente la aceste semnale importante, potrivit mediafax.ro.

Mai multe