Unde se află cea mai urâtă gară din România. Cum a ajuns „Frumuşiţa” o ruină

5 iunie 2024 11:33   Fapt divers

Odată un simbol al dezvoltării infrastructurii feroviare româneşti, apoi abandonată şi vandalizată ani la rând, Frumușita este considerată cea mai urâtă gară din România. Ruine şi mizerie, asta văd călătorii care merg cu trenul între Galaţi şi Bârlad.

Gara Frumuşiţa, aflată pe linia ferată Galaţi-Bârlad (una dintre cele mai vechi din ţară) a fost construită în 1895. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost grav avariată de bombardamentele aviaţiei americane, fiind modernizată 50 de ani mai târziu.

A fost inclusă în lista clădirilor de patrimoniu şi a monumentelor istorice din România în anul 1992, însă, de-a lungul anlor, clădirea a fost lăsată în voia sorții, fiind vandalizată şi deposedată de orice valoare utilitară sau estetică. Grinzile metalice, duşumelele şi tâmplăria au fost furate, acoperişul şi geamurile nu mai există, iar pereţii stau să cadă.

Gara rămâne o ruină, ironic numită „Frumuşiţa”

În ciuda faptului că a ajuns o ruină, Gara Frumuşiţa este încă înregistrată ca monument istoric, deși CFR a solicitat declasarea clădirii şi a intenționat să scape de ea, justificând că nu mai prezintă interes economic sau cultural. Direcţia Judeţeană de Cultură a înştiinţat Regionala CFR Galaţi în numărate rânduri că trebuie să repare de urgenţă acoperişul şi să conserve clădirea, însă în zadar, s-a pus doar un gard din plasă în jurul clădirii, relatează adevărul.ro.

Această situație reflectă o problemă mai mare în România, unde multe clădiri de patrimoniu sunt lăsate să se prăbușească din cauza lipsei de fonduri pentru întreținere și restaurare. În ciuda statutului său de monument istoric, gara nu a primit investiția necesară pentru a fi salvată de la distrugere. Deocamdată, rămâne un simbol al neglijenţei şi al oportunităţilor pierdute, cât și o ruină uitată, ironic numită „Frumuşiţa”.

Din păcate, nu este singura gară CFR lăsată în paragină de foarte mulţi ani. Gara din Roşcani este pustie, iar din locuinţele de serviciu au mai rămas în picioare doar câţiva pereţi din cărămidă. Abandonată este şi gara din Balinteşti.

Mai multe